U nasadima u Ljubuškom prisutno između 40 i 50 sorti maslina

Prije nekih 15 godina u Hercegovini se počela značajnije obavljati sadnja maslina pa tako je bilo i u Ljubuškom koji prednjači po broju stabala i površini.

U početku po savjetu maslinara iz Dalmacije bila je odluka da se ide sa sortom Oblica koja je otpornija na niže temperature kao i na sušu, da bi se u zadnje vrijeme moglo čuti da bi se trebalo ići sa sadnjom talijanske rodne sorte Lećino, piše agronom Branko Rogić za portal Radisici.ba

Po njegovoj procjeni, u Ljubuškom je u nasadima prisutno između 40 i 50 sorti maslina, a možda i više.

Prije 4 godine bila je jedna stručna ekipa maslinara iz Španjolske koja je posjetila Hercegovinu i oni su savjetovali da bi trebalo uvesti neke od njihovih sorti maslina koje su otporne na sušu.  Da li je došlo do ove realizacije, ovaj agronom nema podataka.

Po neprovjerenim podacima čuo sam da je jedan maslinar iz Dola zasadio talijansku sortu Casaliva, a navodno je sadnicu dobio iz Rovinja-Istra. Sorta Casaliva potječe sa sjevera Italije oko jezera Garda u blizini Alpa i podnosi niske temperature. Visina stabla je od 6-10m, grane obješene, plod ovalno izdužen, teži oko 2gr, sadržaj ulja iznad 22%, dobre kvalitete i redovite rodnosti., te osrednje otporna na bolesti i štetnike, ističe.

Godine 1830. Pietro Batura objavio je članak o uvozu jedne vrste maslina u Dalmaciju. Sorta je sa područja Verone (sinonim Drizzar). Otporna je na sušu, a može uz specifičnu rezidbu podnositi i veće količine snijega. Osim ove sorte na otpornost na niske temperature je i sorta Krvavica.

Hoće li doći do veće sadnje za ovom sortom u nižim predjelima Ljubuškog može se samo nagađati, no još uvijek nema točnog popisa potrebnih sorti maslina koje bi odgovaralo za mikroklimu Ljubuškog, a i za Hercegovinu.

Sigurno da je to jedan od prioriteta za novoformiranu općinsku maslinarsku udrugu kao i za stvaranje izvornosti – brenda maslinova ulja, zaključuje Rogić.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.