Knezović o oskvrnuću spomenika: Hrvati nisu izbrisani s područja Bosne niti će ikada biti – Jabuka.tv

Knezović o oskvrnuću spomenika: Hrvati nisu izbrisani s područja Bosne niti će ikada biti

Vandalskim činom nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomenik podignut hrvatskim žrtvama iz posljednjeg rata te žrtvama Drugog svjetskog rata nedaleko od Travnika.

Takav događaj uznemirio je malobrojne tamošnje Hrvate. U mjestu gdje je spomenik postavljen ubijene su gotovo cijele obitelji poput blizanaca Gazibarić, trojice braće Lauš i njihova oca…

Kome smetaju spomenici ubijenim Hrvatima u Bosni i Hercegovini te koji je krajnji cilj ovakvih, sve učestalijih vandalskih istupa za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH.

Uništavanje spomenika hrvatskim žrtvama, kao i uništavanje hrvatskih spomenika u BiH, nažalost, nije nešto što se ne uklapa u sliku ovakve Bosne i Hercegovine. Politički vandalizam kojeg političko Sarajevo provodi već desetljećima nad Hrvatima samo se prelijeva i na niže razine pa se događaju i vandalizmi od strane građana i određenih skupina, rekao je Knezović.

Simboli dobivaju značenje ovisno o kontekstu, stoga su zbog konteksta patološke mržnje prema Hrvatima od strane političkog Sarajeva i hrvatski simboli i spomenici u nezahvalnoj poziciji. I nakon ogromne žrtve Hrvata iz središnje Bosne i Posavine i dalje postoje oni koji bi najviše voljeli da Hrvati u središnjoj Bosni i Posavini niti ne postoje.

I to su isti oni koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći u proteklom ratu da zbrišu Hrvate s vjekovne hrvatske zemlje, dodao je politički analitičar.

Unatoč nemjerljivoj šteti koja je nanesena hrvatskoj naciji u BiH, Hrvati nisu izbrisani iz Bosne niti će ikada biti. Uništavanje spomenika kakvom smo nedavno svjedočili u Travniku, a na stotine puta nakon rata u cijeloj BiH, može nam svima zajedno biti podsjetnik od koga trebamo čuvati Bosnu, a Bosna se čuva znanjem, sposobnošću, odricanjem, vizijom, strateškim pristupom. Sve to Hrvati središnje Bosne i Posavine imaju i mogu imati, ali bez šire koordinacije neće se puno promijeniti, rekao je Knezović.

Iako zvuči jako grubo za reći, najmanji problem su spomenici i uništavanje istih je tek jedna od nuspojava bolesne Bosne i Hercegovine. Mi ćemo spomenike našim žrtvama opet izgraditi i graditi ih vječno ako treba, dodao je.

Naveo je čitateljima u Hrvatskoj samo neke od problema s kojima se suočavaju Hrvati u Bosni i Hercegovini.

To je tek nedopustiva manifestacija šovinizma s kojim se Hrvati Bosne suočavaju kontinuirano. Uništavaju se na finiji način, samovoljom većinskog naroda tj. njihovih predstavnika i hrvatske obitelji, financijski integritet Hrvata Bosne, škole i samostani, groblja koja bivaju zapuštena i devastirana, institucije u kojima su Hrvati prisutni itd.

To su razlozi zašto Hrvati odlaze iz Bosne, a odsustvo toga u budućnosti, s malo organizacije i nešto više vizije, bi zato moglo biti i razlog zašto će se Hrvati Bosne vraćati tamo gdje je najljepše, zaključio je Knezović.

Devastiran spomenik nestalim i poginulim Hrvatima kod Travnika

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.