Klasnić nakon 13 godina pravne borbe pobijedio na sudu, dobio je milijunsku odštetu – Jabuka.tv

Klasnić nakon 13 godina pravne borbe pobijedio na sudu, dobio je milijunsku odštetu

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić nakon punih deset godina borbe na sudu izašao je kao pobjednik. Klasniću je, još za vrijeme dok je igrao za Werder, oštećen bubreg i život mu je bio u opasnosti.

Klasnić je smatrao da je odgovoran klub, odnosno Werderov liječnik Götz Dimanski, i pokrenuo je sudski spor prije 13 godina, ali je viši sud u Njemačkoj tek u utorak donio presudu koja kaže da se iz osiguranja okrivljenika napadaču mora isplatiti četiri milijuna eura.

Problemi su počeli još 2007. godine kada mu je transplantiran bubreg majke Šime, koji je tijelo već drugi dan odbacilo. Iste godine u travnju na Klinici u Hannoveru Ivanov donator bio je njegov otac.

Operacija je uspjela i Ivan se vratio nogometu, ali prije četiri godine i taj je bubreg otkazao i Klasnić je u listopadu 2017. u Zagrebu treći put transplantirao bubreg.

Klasnićev pravni tim tvrdio je da su mu bubrezi, koji su već bili oslabljeni, dodatno oštećeni upotrebom lijekova protiv bolova koje su mu davali Werderovi liječnici.

Klasniću je prethodno dosuđena odšteta od 100 tisuća eura, ali njegovi su odvjetnici slučaj odnijeli višem sudu.

Klupski liječnik Goetz Dimanski i liječnica Manju Guha počinili su grube liječničke pogreške i odgovorni su za gubitak bubrega Ivana Klasnića i zdravstvene posljedice koje su proizišle iz ovog gubitka, rekao je sudac Clemens Bolay prije tri godine.

Oboje liječnika dužno je Klasniću platiti 100.000 eura odštete za pretrpljenu bol te snose sve liječničke troškove. Klasnić osim toga ima pravo na materijalnu odštetu, ali visina još nije utvrđena. Sudac Bolay je ustvrdio da je Klasnić samo u 2007. zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih profesionalnih obveza pretrpio materijalnu štetu u visini od milijun eura.

Osim toga liječnici su odgovorni za svu “materijalnu i nematerijalnu” štetu koju je Klasnić pretrpio zbog gubitka oba bubrega.

Sud je ustvrdio da liječnici prilikom redovitih liječničkih kontrola kojima su bili podvrgnuti profesionalni nogometaši Werdera nisu prepoznali nalaze koji su upućivali na nepravilnosti u funkcioniranju bubrega prije nego što je to otkriveno prilikom operacije slijepog crijeva 2005. Ta njihova pogreška dovela je do toga da je Klasnić izgubio oba organa.

Nakon nove presude Ivanov odvjetnik Matthias Teichner je rekao:

Nijedan novac na svijetu ne može nadoknaditi znatnu i trajnu štetu zdravlju mog klijenta, ali ovo je ipak neki nadomjestak pravde. Sad barem liječnici Werdera moraju izraziti kajanje zbog svega. Po mom mišljenju, ovo je predugo trajalo, kazao je Teichner, prenosi Index.

Ivan Klasnić danas živi u Hamburgu, često posjećuje Hrvatsku, a i dalje se bavi nogometom. Ima menadžersku agenciju, putuje po Njemačkoj i Hrvatskoj i skautira talentirane igrače.

Klasnić je igrao u Werderu od 2001. do 2008. i s tim je klubom osvojio njemačko prvenstvo i kup 2004. Također je igrao za Mainz, Bolton i Nantes, a u dresu hrvatske reprezentacije je između 2004. i 2011. godine odigrao 41 utakmicu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.