Kip talijanskog novinara poliven bojom i išaran zbog kolonizatorske prošlosti – Jabuka.tv

Kip talijanskog novinara poliven bojom i išaran zbog kolonizatorske prošlosti

Pokojni Indro Montanelli smatran je najvećim talijanskim novinarem 20. stoljeća, ali njegov kip u središtu Milana poliven je bojom i išaran grafitima jer je u mladosti bio okrutan kolonizator.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, kao mladi časnik u talijanskoj vojsci tijekom osvajanja Abesinije, današnje Etiopije i Eritreje, on je kupio djevojku od 12 ili 14 godina da bi je oženio. Čak i u starijoj dobi tvrdio je da u tome nije bilo ničeg lošeg, jer je bilo u skladu s lokalnim običajima.

U intervjuu 1982. prisjetio se te djevojke kazavši da je bila pitoma životinjica.

Njegov kip poliven je tijekom vikenda crvenom bojom i na njemu je ispisano rasist, silovatelj. Ljevičarska studenska skupina, Rete Studenti Milano (RSM), preuzela je odgovornost u video snimci objavljenoj u nedjelju na društvenim medijima.

Pozivamo, glasno i s uvjerenjem, da se taj kip ukloni, objavio je RSM na Facebooku, ocijenivši da je Montanelli bio kolonizator kojemu je ropstvo bilo važan dio njegove političke aktivnosti i kojeg se ne može i ne smije veličati na javnom trgu.

Gradonačelnik Milana Beppe Sala i nekoliko uglednih novinara isključili su uklanjanje kipa. Sala je rekao da je to što se Montanelli ne kaje zbunjujuće, ali ga je i pozdravio kao velikog promicatelja neovisnog novinarstva i slobode medija.

Montanelli, tvrdokorni konzervativac koji se u poznijim godinama prometnuo u glasnog kritičara bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, rođen je 1909., a umro je 2001. Njegov kip postavljen je 2006. u parku gdje je 1977. preživio napad krajnje lijevih terorista.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.