Kineski istraživači sa samo tri kvadratića na cesti zbunili Teslin autopilot

Grupa stručnjaka za računalnu sigurnost otkrila je problem u Teslinu autopilotu koji bi, potencijalno, mogao biti pogibeljan za vozača i putnike.

Naime, Tencentov Keen Lab uspio je zavarati autopilot i skrenuti ga u suprotnu traku uz pomoć samo tri male naljepnice na kolniku.

Točnije, na kolnik su stavili tri mala kadratića koja je Teslin autopilot protumačio kao kraj trake i krenuo se prestrojavati u drugu, odnosno u suprotni smjer.

Stručnjaci iz Keen Laba istaknuli su da je to veoma opasan problem jer bilo tko može tako zalijepiti nekoliko različitih oznaka na kolnik i zbuniti autopilot, prenosi Zimo.

No u Tesli se ne slažu s njima. Ističu da su istraživači promijenili fizički okoliš kako bi potaknuli vozilo da promijeni svoje “ponašanje”. Smatraju da se tako nešto ne događa baš u stvarnosti te da bi u tom slučaju vozač Tesle mogao reagirati i ispraviti automobil.

Tencentov Keen Labs već je u nekoliko navrata otkrivao ranjivost u Teslinim automobilima. Iako ovaj nije riječ o ranjivosti, nego o potencijalnom problemu, ističu kako bi proizvođači autonomnih i vozila opremljenih autopilotom morali voditi računa i o takvim potencijalnim situacijama te učiniti sve kako bi takva vozila bila što sigurnija.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.