Kazahstancima je potpuno logično što Hrvati igraju za Široki Brijeg

Sve do posljednja dva dana, u momčadi Ordabasya, suparnika Širokoga Brijega u prvom pretkolu Europske lige, nisu pridavali veću pozornost našoj momčadi, što je nekako i razumljivo, jer su prethodno u četiri dana odigrali dva derbija s Kairatom, koji također sudjeluje u Europskoj ligi, međutim ova dva zadnja dana ipak se može pokoji tekst pročitati o Širokobriježanima. Stoga ovom prilikom prenosimo tekst sa službene stranice FC Ordabasya u kojem donose kraću reportažu o NK Širokom Brijegu.

Sažeto, to bi glasilo otprilike ovako:

“Široki Brijeg je mali gradić u Županiji Zapadnohercegovačkoj, smješten 20-ak kilometara zapadno od Mostara, naseljen gotovo isključivo bh Hrvatima.

Stoga ne čudi što u klubu koji nosi isto ime kao i grad igraju gotovo isključivo Hrvati. ‘Gotovo’, jer među njima je i 39-godišnji Brazilac Wagner Santos Lago. On je u razdoblju 2003. – 2005. godine nosio dres momčadi Posušje, kluba koji dolazi iz obližnjega mjesta gdje također žive Hrvati, a ovo mu je već 12. sezona u dresu Širokoga Brijega. Nogometni fanatici u Kazahstanu mogu ga se sjetiti, jer je 2013. godine nastupao protiv Irtysh Pavlodara koji je dobio prvu utakmicu pretkola Europske lige 3:2, ali i izgubio u uzvratu od Širokoga Brijega s 2:0 i bio eliminiran.

Wagner Santos Lago proslavlja gol

Nogometni klub u Širokom Brijegu osnovan je nakon Drugoga svjetskoga rata – 1948. godine. No, dok je Bosna i Hercegovina bila dio Jugoslavije, njegov tim je igrao samo u regionalnim ligama. Nakon raspada SFRJ u Bosni i Hercegovini se formiraju nove lige, pa je u početku zemlja imala po tri prvaka (prvaci kod Bošnjaka, Srba i Hrvata). Prvo doigravanje hrvatskih i bošnjačkih klubova se zbilo 1998. godine, a prvi put ligaški kreću 2000. godine, dok im se srpski klubovi u zajedničkoj ligi pridružuju 2002. godine.

Od tada je Široki Brijeg čak devet puta završio među prve tri momčadi u državnom prvenstvu, te dva puta bio prvakom Bosne i Hercegovine. Osim toga, klub je osvojio tri nacionalna kupa – uključujući i prošle sezone. No, u prvenstvu su prošle sezone bili tek sedmi.

Tijekom sezone momčad su napustili Barić, Crnov i Plazonić. Na kraju prvenstva Bosne i Hercegovine odlazi i Damir Zlomislić (Soligorsk, Bjelorusija), vratar Soldo, Sesar, Brekalo, Pandža, te Marina. Iz Hrvatske su ovog ljeta doveli dva nova igrača – veznjake Josipa Ćorića ( “Lokomotiva”, Zagreb) i Luku Begoju (“Sesvete”).

Posebnu pozornost treba skrenuti na šefa struke, jer je Goran Sablić prethodno bio trener hrvatskoga prvoligaša Splita, a imao je uspješnu i igračku karijeru godinama noseći dres Dinama iz Kijeva.”

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Pa bgati šta napisa.Kakva je to najava kao da se igra plejof za ligu prvaka.A šta posebna pozornost na trenera.uffffff moram na wc. taj ni nk retardiranih nemože trenirati jer je on iznadprosječno retardiran.Uvjerit ćeš se ko je sinjsko mule neka malo strpite se.

  • Pa bgati šta napisa.Kakva je to najava kao da se igra plejof za ligu prvaka.A šta posebna pozornost na trenera.uffffff moram na wc. taj ni nk retardiranih nemože trenirati jer je on iznadprosječno retardiran.Uvjerit ćeš se ko je sinjsko mule neka malo

  • Kakva je to najava kao da se igra plejof za ligu prvaka.A šta posebna pozornost na trenera.uffffff moram na wc. taj ni nk retardiranih nemože trenirati jer je on iznadprosječno retardiran.Uvjerit ćeš se ko je sinjsko mule neka malo

    • Aberden je najvjerovatnije žrtveno janje kao i prošle god harts,sve će se to škotskom klupskom nogometu vratiti a sada treba ove najugroženije podići malo.Vrlo je moguće da si u pravu.Ovisno šta su odlučili kazahstanci.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.