Tko će biti novi rektor Sveučilišta u Mostaru? | Jabuka.tv

Tko će biti novi rektor Sveučilišta u Mostaru?

Ovih dana istječe rok za prijavu kandidata na natječaj za izbor novoga rektora Sveučilišta u Mostaru, koji je raspisan još polovicom lipnja ove godine.

Rektor mostarskoga Sveučilišta se bira iz reda redovitih profesora Sveučilišta na razdoblje od četiri godine. Izvor Dnevnoga lista tvrdi da će prijave kandidata biti otvorene ovih dana i da će izbor novoga rektora biti okončan vrlo brzo.

Odlazi Ljerka Ostojić

Kako Dnevni list neslužbeno doznaje iz izvora bliskih političkim kuloarima i rukovodećim ljudima ove mostarske akademske institucije, sve su prilike da aktualna rektorica prof.dr.sc. Ljerka Ostojić broji zadnje dane na mjestu prvoga čovjeka mostarskoga Sveučilišta.

Kako se doznaje, rektorici Ostojić ističe mandat, a također postoje, zbog rastezljivih tumačenja propisa, i dvostruka tumačenja da li se ona uopće može kandidirati za još jedan ciklus na mjestu prvoga čovjeka Sveučilišta u Mostaru. Navodno, jedna od prepreka su i njezine godine koje joj ne idu u prilog, a ni politički krugovi nisu baš najsretniji s urađenim u njenom mandatu.

Veće šanse u utrci za nasljednika Ljerke Ostojić na mjestu rektora ima nekoliko kandidata, ali također ne nedostaje ni onih koji imaju visoke ambicije, ali baš ne uživaju, kada su ovakvi izbori u pitanju, uvijek potrebnu političku podršku. Nekima je to, prema tvrdnjama izvora Dnevnoga lista i javno rečeno, pa su se odlučili suzdržati i od samoga podnošenja prijave na natječaj.

Izbor novoga rektora, smatraju dobri poznavatelji prilika unutar HDZ-a, iako se odvija bez većih javnih tenzija, mogao bi čak imati i utjecaja na buduća kadrovska rješenja čak i za sami HDZ BiH.

Najveće šanse Zoranu Tomiću

Jedan od kandidata kojima se daju najveće šanse je svakako prof.dr. sc. Zoran Tomić, aktualni dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji uživa i neskrivenu potporu samoga vrha HDZ BiH, kao i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Druga kandidatkinja koja se spominje kao moguća nasljednica Ljerke Ostojić jest prof.dr.sc. Mila Gadžić, koja se trenutno nalazi na dužnosti dekanice Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a također je vežu dobre prijateljske i nekadašnje poslovne veze s prvim čovjekom HDZ-a BiH.

Kao treći mogući rektor Sveučilišta u Mostaru spominje se i prof. dr.sc. Ivo Čolak, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu koje se trenutno nalazi na poziciji prorektora za znanost i razvitak Sveučilišta u Mostaru. Ujedno je i jedan od najbližih suradnika sadašnje rektorice Ljerke Ostojić. Čolak se i ranije kandidirao za ovu poziciju, ali do sada nije imao uspjeha u tim pokušajima.

Iako se pokušalo doznati nešto više o izboru novoga rektora Sveučilišta u Mostaru, rečeno je da se za konačnu odluku čeka “odlučujući mig s pravoga mjesta”, te da će se puno više znati onoga trenutka kada Povjerenstvo za izbor rektora javno obznani tko su prijavljeni kandidati, piše Dnevni list.

Odluka o novom rektoru se ipak neformalno donosi izvan krugova akademske zajednice i očekuje se da će se suptilnim političkim pristupom i metodama “riješiti pitanje” čelnoga čovjeka mostarskoga Sveučilišta. Prema informacijama kojima se raspolaže, moguće je čak da na kraju bude samo jedan prijavljeni kandidat, a tu nedvojbeno najveće šanse ipak ima Zoran Tomić.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj: