Kavazović optužio hrvatsku predsjednicu da potiče netrpeljivost i predrasude prema muslimanima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je odbacio kao neprihvatljive izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojima upozorava na opasnost od radikalizacije Bošnjaka optuživši je kako time potiče netrpeljivost i predrasude prema bosanskohercegovačkim mulimanima.

Informativna agencija IZ u BiH (MINA) prenijela je izjavu reisa Kavazovića u kojoj stoji kako je to reagiranje na istup hrvatske predsjednice u četvrtak u Neumu “o navodnoj radikalizaciji Bošnjaka”.

U reagiranju stoji ocjena kako od predsjednice Hrvatske već neko vrijeme stižu “optužbe na račun bosanskih muslimana i Bošnjaka o njihovoj navodnoj radikalizaciji i “mijenjanju islama”.

Grabar-Kitarović je na znanstvenom skupu u Neumu “Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti” u četvrtak ocijenila da je “puzajućim” izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika “ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH”.

“U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. BiH je izložena novim izazovima posebno međunarodnog terorizma te prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističnih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata“, rekla je.

Kavazović kaže kako na takve istupe do sada nije reagirao u duhu učenja islama o strpljivosti kao ljudskoj vrlini i u želji da svojim djelovanjem doprinese smirivanju strasti i izgradnji povjerenja među narodima i državama regije iako se oni mogu razumjeti kao etiketiranje čitavog naroda i jedne vjerske zajednice.

Podsjeća i na intervju Grabar-Kitarović časopisu Defense News u kojem je “optužila muslimane iz Bosne za radikalizam”, kada je, tvrdi Kavazović,iznijela “netočne podatke o navodnim tisućama boraca koji se vraćaju u BiH sa sirijskog ratišta, kada je pozvala državu BiH da ako treba zatraži pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj u borbi protiv nasilnog ekstremizma čime se”, kako ocjenjuje”osporava kapacitet IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ u Hrvatskoj sastavni dio, da se nosi sa ovim problemom”.

“Sve to kao i stalna uplitanja i patroniziranja Bošnjaka smo prešućivali radi dobrosusjedskih odnosa i naše želje da zajednički surađujemo i rješavamo sva otvorena pitanja. Radikalizam svake vrste, bio on od male skupine vjerskih ekstremista u Bosni ili isto tako male skupine neofašista zbog kojih je Hrvatska također pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, zajednički je problem svih nas i on se ne bi trebao politizirati”, stajalište je Kavazović koji upozorava kako je opasno etiketiranje muslimana u BiH u jednom, kako tvrdi, izrazito islamofobičnom ambijentu koji dominira svjetskom političkom i medijskom scenom.

Poglavar bosanskoehrcegovačkih muslimana postavlja pitanje želi li hrvatska predsjednica svojim istupima zapravo izvršiti pritisak kao bi oslabila političku poziciju Bošnjaka ne bi li oni pristali na neke političke ustupke Hrvatima u BiH te poručuje kako se to neće dogoditi.

“Duboko vjerujem, a na nama svima je da s tim ciljem djelujemo, da je u BiH uvijek bilo i da će biti mjesta za sve njene narode i građane i da će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom dijelu njezina teritorija. Samo što ne vjerujem da se to može postići jačanjem nacionalističke retorike, forsiranjem podjela i sijanjem nepovjerenja jednih prema drugima”, poruka je Kavazovića hrvatskoj predsjednici.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • A di ti muimani nisu ugrozeni .Da ih se drzi ko kap na dlanu oni bi nasli manu.To je ljigav narod i zaostao oni bise vratili u naza 500godina samo da oni uzivaju .P .araziti jedni .

  • A šta nije istina što je rekla, neka se izjasni poglavar islamske zajednice, ništa ona nije slagala to je stvarno tako kako je rekla.

  • Gospodine Kavazoviću puno bih više trebao biti uznemiren na izjave Turskog presjednika Erdogana zadnjih dana.Lik lupa o ratu kršćanstva i islama u Evropi,prijeti puštanjem dnevno do 15 000 imigranata u Evropske zemlje i takve gluposti. Zar to nije prestrašno,ispada da su jadni ti ljudi,imigranti,među njima možda ima i potencijalni terorista Erdoganovo oružje za rat protiv Evrope i kršćanstva.Što vam je Kolinda rekla sve je istina a vas istina boli…Kolinda ništa nije rekla iz svoje glave nego vjerovatno je žena informirana iz domaćeg i stranog obavještajnog sustava,aparata…

  • Zamišlite što bi sve uvaženi Kardinal Puljić imao pisati,napisati,pregovoriti Turskom presjednikmu Erdoganu. Jedan mjesec Kolindi piše Cerić bivši reis,sada Kavazović,pa Reuf Bajrović,pa Senad pijani propali novinar,imali vas još u Dunjaluku da se javite…Kako vas istina boli,a ta istina se čuje i u E.Parlamentu i u sjedištu NATOA… Kolinda naša uvažena presjednica ima neki respekt i štovanje u tim institucijama…

  • Kolinda nije sve ni rekla što ona zna ona je to rekla u blagom obliku,važno je da oni odmah napaju to je njima jedini posao.

  • Ranije je iz dana u dan srao onaj bilmez efendija Serić, sad nastavlja Kavazović. On se žali na Kolindu, koja je samo izrekla istinu. Ne cjelovitu, jer muslimani se odnose puno gore prema Hrvatima nego je Kolinda izgovorila. Dakle, Kavazoviću ne kaki i ne jedi gov.ana!

  • Pametni su srbi dokle su stigli dotle i pobili te nisu nista drugo ni zasluzili ovakvim ponasanjem prkose cilom svitu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.