Uzgoj i sorte biže (graška)

Grašak je povrtnica koje se često uzgaja na području Hercegovine. Pripada skupini jednogodišnjih zeljastih biljka iz porodica lepirnjača.

Korijen graška je dobro razgranat i prodire duboko u tlo. Interesantno je napomenuti da korijen graška prodire u tlo do dubine 1,5. Visina stabla ovisi o sorti a može biti od 30-200 cm. Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 ºC. Niče već kod temperature 4-6 ºC, a idealna temperatura za nicanje je 15-16 ºC. Mlade biljke podnose temperature i do -6 ºC. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva u hladu. Stoga se grašak može sijati već u veljači , a u priobalju i ranije.

U manjem obiteljskom povrtnjaku uobičajena je sjetva u kućice (pod motiku). Ovisno o visini sorte, iskopaju se jamice na razmak 25 – 40 cm, dubine 6 – 10 cm, pa se u svaku jamicu položi 6 – 8 sjemenka. Nakon toga jamice se zatrpaju zemljom. Niskim sortama nije potreban potporanj, ali je potreban za poluvisoke i visoke sorte, prenosi Jabuka.tv.

Što se tiče sorti graška danas na tržištu u BiH može se pronaći veći broj sorti ali njih nekoliko se već tradicionalno uzgaja na ovim prostorima.

Što se tiče sorti graška danas na tržištu u BiH može se pronaći veći broj sorti ali njih nekoliko se već tradicionalno uzgaja na ovim prostorima.

Mali provensalac je vrlo rana sorta koja sazrije za oko 65 dana. Stabljika je niska, visine 40-50 cm visine. Mahune su zelene i kratke, sadrže 7-8 zrna. Trenutno je sorta Mali provensalec vodeća sorta graška.

Čudo od kelvedona je rana sorta koja sazrije za 70 dana. Stabljika je niska (40-60 cm visine). Mahuna je tamnozelene boje, dugačka 8-9 cm i sadrži 7-8 zrna. Češće branje pospješuje stvaranje novih mahuna.

Čudo amerike je rana sorta graška. Stabljika je visoka 30-40 cm visoka. Mahuna je svjetlo zelene boje dugačka 8-9 cm sa 7-8 zrna. Zrna su velika i iznimno ukusna.

Kelvedon je kasna sorta graška. Stabljika naraste 120-140 cm u visinu pa joj je potreban potporanj. Mahuna je široka, tamnozelene boje i dugačka oko 10 cm. Mahuna sadrži najčešće 8 zrna. Sorta je dosta raširena.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.