Kavazović: Nije dobro da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike drugom narodu

Kada je riječ o biranju predstavnika građana i naroda, dužni smo držati se Ustava i tamo gdje je predviđeno da se predstavnici biraju kako bi štitili kolektivne interese, to i činimo, ali to ne može biti na račun ravnopravnosti naroda i svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena, izjavio je u intervjuu Večernjem listu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović.

On je, međutim, dodao i da ne smatra dobrim da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini stranački zloupotrebljava ili da se, kako je naveo, pomoću njega, pozivanjem na svoj narod, politički iritiraju i u svojim pravima ograničavaju pripadnici drugih dvaju naroda i bosanskohercegovački građani iz reda ostalih.

Svaki građanin ove zemlje mora se osjećati ravnopravnim i podjednako zaštićenim.

Osnovno ljudsko pravo je da se svatko može kandidirati i da svatko ima pravo glasa. Sve ostalo neki je oblik diskriminacije, naglasio je reis Kavazović, dodajući kako političari trebaju naći način kako provesti odluke ustavnih sudova, ali trebaju imati na umu i presude Europskoga suda za ljudska prava.

Reis je kazao i kako je uvjeren da odnosi između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu ni izbliza loši kako se to predstavlja u javnosti.

Naprotiv, mi znamo da građani ove zemlje bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost manje-više uspješno surađuju na svim područjima, kazao je Kavazović.

Istaknuo je kako su politički odnosi stranaka koje pretendiraju na predstavljanje naroda druga tema i oni bez sumnje opterećuju odnose i aktualna razumijevanja odnosa među narodima u BiH, ali i konkretne odnose među ljudima.

U svojoj domovini, ocijenio je reis, trebamo težiti zajedništvu i zajednički graditi svaki dio ove zemlje, ako je uistinu doživljavamo svojom, pri čemu ne mislim, naravno, na nekakav uniformni zajednički život, nego na neprekidno nadvladavanje neizbježnih napetosti i harmoniziranje svojih posebnosti i zajedništva, na povezivanje i usklađivanje tokova suživota i zajedničkoga života.

Reis Kavazović je u intervjuu Večernjaku istaknuo i zadovoljstvo suradnjom četiriju tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH. S druge strane, kaže da je Bošnjake muslimane pogodila nespremnost ljudi u najvišim tijelima vlasti BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda da se potpiše ugovor Islamske zajednice s državom, ali i da pripadnike ovog naroda boli veličanje zločinaca, rehabilitiranje njihovih zločinačkih projekata i relativizacija zla.

(Fena)


8 komentara

  • Evo, Komsicu, cuo si sta tvoj duhovni voda kaze. E sad, ako si musko, opleti po njemu i kazi mu da se ne mijesa u politiku, kao sto to i slatko i socno kazes kad isto ovo izjavi netko od hrvatskih politicara ( u dobroj namjeri i u brizi za hrvatski narod u BiH ), pa ces onda imat i moj glas. Ali nemas ti hrabrosti to reci jer si mali i jer bi te tvoji ucitelji iz SDA trenutno pustili niz vodu. Cekam tvoju reakciju na ovu izjavu.

    11
    2
  • Ova poruka sa cela islamske zajednice je dobra,ali u nas hrvata je razdjeljenost,zasto zato,jer hrvata prestavlja dva presjednika ,zelenika je bila u ratnom vremenu,covic je se pokazo pretkraj devedeseti,kad je se pokrstio,on jos nije pokrenuo postupak protiv oni zlocina sto su se desili na Sirokom brijegu niti im imovinu vratio a toliko su bili na vlasti.

  • Reis prodaje supljake. Njegovo misljenje smo culi do sada vise puta, jasno i glasno. Sto se tice Komsica on ovo nije cuo i sigurno na ovo nece reagirati. Zasto bih sebi busio gume pred utrku.. ha, ha… Covic, Zelenika za hrvate ista g… na. Narod nece osjetiti nikakvo dobro. Zelenika je svijesna da ne moze osvojiti nista, ali moze ostetiti Covica i mozda tako izravno pomoci Komsica da prestavlja hrvate. Place mi se kad spomenem ova tri imena Covic, Komsic, DijanaZelenika… Zlo mi je od svih troje. Jer znam da ih hrvatski narod apsolutno ne zanima. Samo je bitno da se oni docepaju funkcije i blagodati koje im idu uz to…

  • Svi smo mi jedan Narod, mi birači smo jedan narod a vi političari,popovi,hodže i fratri ste drugi narod, moramo vas mi birat pa će mo vas potamanit ako Bog dao rata… Jednom će svanut i naša zora, da pošten čovik normalno živi u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.