Katolici slave Malu Gospu: Koja je razlika između Velike i Male Gospe?

Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe. Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovijedani blagdan, kao i za Velu Gospu, hodočaste u marijanska svetišta. Što se danas dakle slavi i koja je razlika između ova dva blagdana?

Život Isusove majke Marije za vjernike je primjer svetačkog života, skromnog, samozatajnog, ali ispunjenog velikim djelima. Na Malu Gospu slavi se njezin rođendan, što je već samo po sebi iznimka jer se u katoličkoj tradiciji kao spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan. Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru slave se rođendani Isusa i Ivana Krstitelja.

Korijene ovog blagdana možemo naći u petom stoljeću, kada je u Jeruzalemu posvećena crkva Rođenja Marijina, u kojoj je prema predaji bila kuća Marijinih roditelja Joakima i Ane. Marija je ondje rođena, pretpostavlja se oko 20 godina prije Krista.

Marija je posebno cijenjena u istočnoj Crkvi pa se blagdan razvio najprije u njoj, a od 7. stoljeća slavi se i na zapadu.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Preliepa slika Crkve na Širokom Briegu,stvarno je divota vidjet tako lijep krajolik i crkvu skladno uklopljenu u taj okvir.
    Mala Gospa i Velika Gospa su jedno. Jedna je Majka našeg Gospodina i u rodjenju na Zemlji a od Neba i u uznesenju na Nebo ka Vječnom.
    Vjerujem , kako je Sveta Djevica Marija rodjena 16-17 godina prije svog Sina.

  • Razlika je u tome što za Veliku dođu ljudi iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Australije…, a za Malu dođu samo ovi iz Širokog. :))

  • Razlika je u tome, sto sam za Veliku Gospu nasla momka, a za Malu Gospu izgubila momka! A koje nasa momka do Male Gospe nasa je, potlje nije bilo derneka!!!

Komentiraj: