Google kupuje HTC-ov odjel pametnih telefona? – Jabuka.tv

Google kupuje HTC-ov odjel pametnih telefona?

Još prošlog mjeseca pojavile su se glasine kako u HTC-u razmišljaju o prodaji cijele kompanije ili samo dijela kompanije, a kao jedan od potencijalnih kupaca spominjao se Google. Prema novim glasinama koje internetom kruže tijekom ovog tjedna, čini se kako su HTC i Google u završnim pregovorima oko preuzimanja HTC-ovog odjela pametnih telefona.

Ako do ovog scenarija zaista dođe (još se ne govori ništa oko vrijednosti ove akvizicije), HTC bi se mogao u potpunosti orijentirati na razvoj uređaja za virtualnu stvarnost Vive VR, dok bi Googleovci mogli ozbiljnije krenuti u borbu sa Samsungom i Appleom, ali i Huaweijem (koji je posljednjih mjeseci prestigao Apple kao druga najveća mobilna kompanija na globalnom tržištu) za dominaciju na tržištu pametnih telefona.

Govoreći o sudbini HTC-a, Ramon Llamas iz IDC-a prošlog mjeseca rekao je kako su Apple i Samsung previše dominantni na ovom tržištu, zbog čega je HTC izgubio borbu za sam vrh ovog tržišta, dok su s druge strane sve popularnije kineske kompanije kojima HTC ne može konkurirati (ponajviše zbog cijene) što se, bez obzira na kvalitetu njihovih telefona, osjetilo u padu prodaje i prihoda, zbog čega se prodaja mobilnog odjela čini logičnim potezom.

Što se Googlea tiče, na Mashableu kažu kako preuzimanje HTC-a itekako ima smisla, s obzirom na sve što se događalo posljednjih godina – iako su njihovi Pixel telefoni iznimno kvalitetni i hvaljeni, oni nisu dovoljni kako bi ugrozili Samsung i Apple. Preuzimanjem HTC-ovog odjela pametnih telefona, Google će biti u boljoj poziciji, moći će eksperimentirati s hardverom te će u potpunosti moći kontrolirati i hardver i softver svojih telefona. Inače, za razvoj Googleovih Pixel pametnih telefona bio je zadužen upravo HTC, a ova se kompanije spominje i kao partner u razvoju druge generacije Pixela čije predstavljanje očekujemo tijekom sljedećeg mjeseca.

Treba podsjetiti kako ovo nije prvu put da Google kupuje mobilnu kompaniju – prije pet godina kupili su Motorolu Mobility za 12,5 milijardi dolara, no ova se odluka na kraju pokazala katastrofalnom jer su samo dvije godine poslije prodali Motorolu Lenovu za 2,9 milijardi dolara.

Bilo je to kolosalno trošenje novca te je na kraju Google postao još više ovisan o suradnji s proizvođačima pametnih telefona poput Samsunga i LG-a, komentirali su na Mashableu.

No, Google je sigurno puno toga naučio iz ove akvizicije te je za pretpostaviti da će ovog puta stvari biti potpuno drugačije te će kontroliranjem hardvera, softvera i proizvodnje, ovaj internetski div krenuti u osvajanje mobilnog tržišta. Promjene koje će nastupiti nakon (potencijalne) akvizicije HTC-ove mobilne divizije nećemo vidjeti na nadolazećoj generaciji Googleovih Pixel telefona, no za pretpostaviti je da bi modeli za 2018. trebali donijeti velike novitete.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.