Katastrofalan odziv na izbore u BIH

Nakon što su u Ustavu RH pretvoreni u državljane drugog reda zahvaljujući i vlastitim predstavnicima u Saboru, Hrvati u BIH masovno bojkotiraju izlazak na izbore za državni sabor RH. Glasuje uglavnom stranačka mašinerija. Kupljena za 16 milijuna kuna…

 

Svih jedanaest biračkih mjesta na kojima će glasovati birači s područja koje pokriva Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru na izborima za Hrvatski sabor otvoreno je jutros na vrijeme, a glasovanje se odvija bez gužvi i bilo kakvih drugih problema.

Prema riječima generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Pleše do 10 sati glasovalo je 784 birača što čini 0,72 posto prijavljenih.

Na upit novinara što je sa ljudima koji se u Mostaru ne nalaze na biračkim popisima Pleše je odgovorio kako su svi birači bili pozvani da do 19. studenog izvrše registraciju.

“Svi oni koji se ne nalaze na biračkim popisima, odnosno koji se nisu registrirali, svoje biračko pravo, odnosno glasovati će moći na biralištima u Republici Hrvatskoj na onim mjestima gdje imaju prijavljeno prebivalište”, rekao je Pleše.

Iako je na području koje obuhvaća Konzulat u Mostaru upisano najviše birača izvan Hrvatske, njih 108 000, procjenjuje se da će, zbog manjeg broja glasačkih mjesta, na izbore izaće tek nešto više od deset tisuća.

Naime, na prošlim izborima bilo je 40 glasačkim mjesta, a na izbore je izašlo oko 30 000 glasača.

Na izborima u inozemstvu glasovat će se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše od toga u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračka mjesta.

Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

3 komentara

  • PA da, dobili su šta su htjeli na kraju, HDZ će moći od sada pa zauvijek izmanipulirati ovo malo ljudi što dođe, besplatnim prijevozima i sličnim stvarima….A narod opet nitko ništa ne pita. Bravo za Jadranku Kosor, tako se zdušno trudila da nas sasadi i evo uspjela je.

  • ma moce p.materinu..narod je shvatio sta se događa..šta bi trebalo..vozit..putovat..cekat u redu..kad smo spali na ovoliko zastupnika ko nas hebe..i ko je doveo do ovoga..ma nije mi palo ni na kraj pameti da idem zbog ovakvij jebivjetara, poltrona,propalica,kriminalaca i vjećnih politićara..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.