Kardinal Puljić: Daytonske nepravde neprihvatljive, Hrvati su najugroženiji | Jabuka.tv

Kardinal Puljić: Daytonske nepravde neprihvatljive, Hrvati su najugroženiji

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u srijedu je ponovo upozorio kako je hrvatski narod u BiH u neravnopravnom položaju jer mu drugi nameću predstavnike u tijelima vlasti, no također je neizravno zamjerio HDZ-u BiH da ne obraća pozornost na stanje u kojemu su Hrvati u Republici Srpskoj.

Govoreći na otvaranju redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Sarajevu, kardinal Puljić je podsjetio kako se uskoro navršava 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je nametnuo brojne nepravde na koje je Crkva odmah upozorila tražeći njihovo ispravljanje, no to se nikada nije dogodilo.

Istaknuo je kako se to posebice odnosi na potrebu uspostave jednakih prava za svakog čovjeka u svakom dijelu BiH, kao i na nepostojanje stvarne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

Posebno je pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH, koji nije jednakopravan ni na državnoj, a ni na entitetskim razinama, osobito u entitetu RS, istaknuo je Puljić.

Godinama je kamen spoticanja činjenica da je član Predsjedništva BiH osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova, što je uistinu nepravedno i ne može biti prihvatljivo, rekao je Puljić.

U isto vrijeme treba reći da bi se član Predsjedništva u ime hrvatskog naroda u BiH morao zauzimati za sve Hrvate na cijelom teritoriju BiH, a osobito tamo gdje im je najteže. Umjesto toga bili smo svjedoci da osoba na toj službi, iako je izabrana većinom hrvatskih glasova, nikada ili gotovo nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u polovini BiH gdje im prijeti potpuni nestanak, kazao je kardinal Puljić, kako ga citira Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Vrhbosanski je nadbiskup tako aludirao na činjenicu da je Željko Komšić sada član Predsjedništva BiH, a da za njega nisu glasali Hrvati, ali je podsjetio i na to da je prije njega članom državnog vrha bio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je tijekom mandata izbjegavao problematizirati položaj malobrojnih preostalih Hrvata u RS.

Kardinal Puljić je na zasijedanju BK BiH kritizirao vlasti i zbog činjenice da se neprestano odgađa rješavanje problema povrata oduzete crkvene imovine, a upozorio je i na rastući i neprihvatljivi problem obiteljskog nasilja.

Ne možemo ostati nijemi pred pojavom agresivnog ponašanja pojedinaca u obitelji, na ulici i školi, ali i negativnog utjecaja u pojedinim medijima na tom planu. Uzroci te agresivnosti su brojni, ali se ne pristupa dovoljno ozbiljno i temeljito rješavanju ni maloljetničke delikvencije niti agresivnosti riječju, nasilnim djelima pa čak i oružjem, kazao je kardinal Puljić.

On je izrazio zabrinutost nemoralom u javnosti “koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema ženama ili djeci”.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • E moj biskupe, da si svih 25 godina vikao, govorio, otvarao vrata, pisao i ukazivao možda bi nešto i bilo. Iako je dobro da si i sad progovorio.

  • Uzalud i biskup i Čović i Komšić i svi ako nema sloge medu našim narodom. Nesloga, jal, čak zloba na svakoga tko se imalo izdigne u politici će nas uništiti. Pogledajte Kosovo šta su sve progutali kako bi bili slobodni. Mi smo nevjerojatan narod. Kada dođemo do dna, kada sve izgubimo e onda cemo ko babe naricati sta nam ucinise. Malo je i biskup kriv, štiteći mjesta po Bosni iz kojih evidentno sve bjezi, nisu homogeni, zrtvovao je hrvatsko pitanje, mogla se homogenizirati barem Sredisnja Bosna i dio oko Orasja. Sada cenam ostati samo Hercegovina ako i ona ostane. Dok muslimani spremaju udar na Mostar i Stolac, naši jadnici ne mogu prestati lajati a ne znaju kad u Mostaru muslimani uzmu vecinu e onda nece imati na sto lajati, onda ce samo moci prohrvatski orjentirane prokazivati kai u komunizmu. Jadan smo mi narod kad moramo prije slomiti zube pa onda progledati

Komentiraj: