Karamatić: BiH može funkcionirati jedino kao tronožac

”Apeliram na bošnjačke predstavnike ako žele sačuvati državu, da još postoji mogućnost dogovora. Hrvati i Srbi se ne žele pripojiti i ni Srbiji ni Hrvatskoj, oni žele napraviti funkcionalnu državu”, kazao je Mario Karamtić, predsjednik HSS-a BiH.

Ovo trenutačno nije funkcionalna zemlja, naglasio je on.

Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od Bosne i Hercegovine to je to. Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, jer ona je nastala u jednom američkom gradiću koji se zove Dayton u ovakvom obliku.

Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije s Hrvatima, etničkim Hrvatima kako piše u zakonima i pravilnicima, rekao je Karamtić u emisiji BHT1 Uživo.

Mi smo sada dovedeni pred zid. Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna.

O razgovorima sa “strancima”

Tragično je da mora doći stranac da sjedne naše predstavnike za jedan stol i da počnu razgovarati, naglasio je Karamatić.

Mi ako hoćemo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu jedini način je da predstavnici naroda ovdje u BiH sjednu i da se dogovore.

Komentirao je i sudionike ovih razgovora za koje je kazao da ustvari traže razlog da se nešto ne uradi.

Vrlo jednostavno, srpski predstavnici tj. predstavnici iz Republike Srpske (i pozicija i opozicija) su vrlo jasno rekli da pristaju na sve što se dogovore Hrvati i Bošnjaci, jedino ne dolazi u obzir diranje načina biranja u RS, kazao je Karamatić za BHRT.

Govorio je o uvjetu “neizravni izbor” te je kazao da to stranke iz Republike Srpske neće prihvatiti.

U Ustavu je jasno tko sjedi u Predsjedništvu i sada se ide na brisanje nacionalnog prefiksa, znači Hrvati na to neće pristati. Ja mislim da oni ovdje kupuju vrijeme, da su divni i krasni pred strancima. Ali mislim na kraju da neće proći ni ove tehničke izmjene koje pojedine stranke zagovaraju. Stranci koji su tu došli možda se nadaju da će postići nešto, i moj je stav, da oni ne znaju kako to funkcionira u Bosni i Hercegovini.

Sve je dobro dok su za stolom, dobra priča, obećavaju, i kako oni preko vrata ovi po svome, zaključio je Karamatič.

Ovdje se jednostavno ništa ne može napraviti osim na dva načina, gruba upotreba sile, a drugo je da sjednu predstavnici tri naroda i dogovore funkcionalnu državu. Ne može sada Međunarodna zajednica preuzeti sve u svoje ruke.

O predstojećim izborima…

Slagali se mi ili ne, izbori će biti održani, kazao je on.

Što se tiče nekog mogućeg nametanja od strane gospodina Schmidta ne bih govorio o tome i ne mislim da će on bilo što nametnuti. Mislim da je on kada je tek došao u Bosnu i Hercegovinu bio je optimističan i sada je zabrinut, a na proljeće će biti “duboko zabrinut” i to će biti na toj razini.

Kada se je raspadala bivša Jugoslavija retoriku koju čujem od pojedninih bošnjačkih čelnika da svaki glas mora jednako vrijediti, da manjina ne može nametati većini bilo što, to je čista retorika koju je koristio Slobodan Milošević.

Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije sa Hrvatima, etničkim Hrvatima kako piše u zakonima i pravilnicima. Mi smo sada dovedeni pred zid. Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Ovaj bio 2 god na placenom Covicevom dopustu i evo ga u pravom trenutku. A gdje si Karamaticu domoljube..! Da nisi malo okasnio..!!!!

 • Evoga ponovo doajen (šarlatan) politicke gluposti nesto besjedi(prica gluposti).
  Zamisli covjek prica nekakove bitne i vazne politicke teme a stranci mu zabranilo sudjelovati na izborima HSSu.(a HSS je od svoga nastanka projugoslavenski orjentirana stranka od S Radica pa naovamo)
  A razlog zabrane izlaskaa na izbore su financiske malverzacije doticnog stvorenja,tj zamracivanje novaca koji mu ne pripadaju.
  Pa ovako svremena na vrijeme nesto kao vazi za malo mediske pozornosti te da bi se ponovo dodvorio D Čovicu jer ga je ovaj odkanto ko stari arar.
  Stoga Mario kramp u ruke i radit stogod i okani se alkohola vidis da si podaduo.

 • Karamatiću, BiH može funkcoonorati i kao; Federacija 3 Entiteta, kao; Konfeyeracija 3 Entiteta, kao; zajednica 3 jednakopravna Naroda u BiH, a može i kao; država üodjeljena na 2 Entiteta jedan srpski a drugi Bošnjački, može i kao da cijela BiH bude Bošnjačka .
  Znači ima više načina i ŽELJA kako BiH može funkcionirati.
  Bošnjaci misle da BiH može dobro funkcionirati i bez Hrvata u njoj.

  • koliko ti nabroja, onda mi ocito izabrali onako samo kako ne moze da funkcionira, mislim da BiH moze samo funkcionirat ako imaju svi narodi ista prava.

   • naravno…prevedeno na bošnjački ,to je; može više ‘varianti’ ali da Bošnjaci biraju i odlučuju umjesto Hrvata.

 • ovo što je rekao Karamatić svaki čovjek u BiH zna da je to tako.
  Ali i zna se da Bošnjaci žele da budu glavni u BiH, a to su uprvo želili u Beogradu i to smo svi odbili.
  Znači ne private se nešto što nije jednakopravno u BiH.

 • Komentirajte jadni hrvateki ,dok god budete muslimane nazivali “bošnjacima” priznajete ih i nikad ništa neće napredovat !
  Jebo vas HDZ-e ! Čović nema šanse protiv muslimana,a i nije ga briga,važno je da ostane kotao izkojeg žderu hadezovci,dakle osobne pozicije kogda njih briga za ime Hrvat !

 • A tko je bitan za nas u BiH? Tko točno zastupa interese hrvatskog naroda u BiH.Ime prezime stranka,pa kao narod smo totalno na margini svega!!! A pojedinci što su izabrani od samih sebe na izborima posle 19 h su priča za sebe. Oličenje oportunizma ,bahaćenja nepotizma itd itd….,.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.