Austrija zabranila HOS-ova obilježja

Austrijska vlada je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), priopćila je vladina stranka Zeleni.

U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No, pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole, stoji u priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

U priopćenju stoji da je na sjednici vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.

Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola, ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna, rekla je Blimlinger.

Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.

Skup u Bleiburgu mogao bi biti zabranjen

Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da se i ne govori, priopćila je zastupnica Zelenih, a kako prenosi austrijska agencija APA.

Prošlog tjedna jedno stručno povjerenstvo koje je za ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga u dosadašnjoj formi. I dalje su dozvoljene mise zadušnice.

Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do uhićenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili tzv. hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.

(Hina | Foto: Cropix)

31 komentar

 • Austrija se stoljećima bori protiv Hrvata. Baš me zanima jesu li zabranili četnička i islamistička obilježja ili su to za njih humanitarna društva.
  Austrija odavno pokušava svoju fašističku odgovornost prebacit na druge narode kao što su Hrvati, Slovaci i Ukrajinci. Baš njihov sin je organizator najvećih zločina u Evropi.

  • Proleter Milovanović uspešno dejstvovao u smeru Austrije, optužubama bre insinuacijom za fašizam u borbi protiv “karijesa”, što je njemu samome od početka bre belodano, a za vreme obraćanja mrskim mu medijima “urbi et orbi” u Vatikanu.

    • Nije bre to posredi već belosvetsko-vatikanski fašizam usmeren protiv karijesa, što je bre nama od postanka belodano u našoj zajedničkoj narodno-oslobodilačkoj borbi slobodarske svesti i savesti u okršaju svetla i tame.

      • Nije bre. Što je bre bilo jučer isto je i danas i biće sutra, za veke vekova. Narod je bre vekovečno i od pamtiveka ugrožen i razapet. Napalo sad na nj onostranjski, belosvetskim fašističkim protu slobodarskim merama. Pomaže bog i georgije što je onomad satrao aždahu na mnogaja leta bre.

       • Evo vidim Srbi prebili Hrvata kod Vinkovaca na mrtvo ime zato što je naručio neku pjesmu od Škore. Pomaže bog bre.

 • nivinari recite istinu…..
  ako je Austrija zabraila hrvatska povjesna obilježja….
  onda je to uradila isključivo na propagandani zahtjev Jugonostalgučara iz Hrvatske !

  • Je, nije kao da je Austrija pravna drzava kojoj nije do velicanja ustastva i nacizma pa da im je u interesu da se dernek odrzava sa ustaskim obiljezjima umjesto mirne komemoracije i mise zadusnice… Aj molim te ne seri.

   • Austriji je glavni cilj da zabrani misu pa zato ide zaobilaznim putem. To su najveći antihrvati kao što je poznato još od Matije Gupca, Zrinskih, Frankopana, Šimić Andrijice itd. Naselili su Vojvodinu Srbima samo da oslabe Mađare i Hrvate.

   • Austrijanci nemaju pojma što su i kakva su sve hrvatska obilježja …oni samo udovoljavaju propagandi
    jugonostalgičara…. to im je radio i Incko u BiH.

  • što je jugonostalgičaru……..
   mrska ti 100% SVA hrvatska obilježja bez obzira kako izgledaju a imaju makar malo šahovnice.

 • Narode zima ce bit duga i teska ima li ko pola gude prodat kakva Austrija i budalastine ko ce tebi zabranit nesto sto volis i sto ti je u srcu.

 • Interesantnp je da ni u jednoj od tih država, pa čak ni u Hrvatskoj, nisu zabranjeni četnički simboli. Očito se radi o ljudima koji ne mogu prežalit propast Srboslavije. 😆

 • Ustaše su imale dosta toga…ali i svoj Novac koji su nazvali KUNA.
  E…pa Austrijske, bošnjačke, srpske, Jugohrvatske Banke bi morali zabraniti trgovinu sa Kunama.

 • Udba je u Austriji odradila svoj posao. Zamisli ti to. Toliki nevini pobijeni, tolika nevina krv vapi u nebo. Da sam na mjestu sviju tih koji su na bilo koji način sudjelovali u samom zločinu ili u prikrivanju ili nijekanju, ne bih mirno spavala.

  Nije Bog mačka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.