Karadžić ne može na privremenu slobodu

Sud u Haagu odbio je zahtjev bivšega predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi nazočio četrdesetodnevnom spomenu njegovu mlađem bratu.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haškoga tribunala, odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu kazavši da za to nisu ispunjeni uvjeti.

Meron je u odluci naveo da je Karadžić u zahtjevu izrazio namjeru da živi na području Republike Srpske, a da je garancije da optuženi neće pobjeći poslala samo Srbija, a ne Republika Srpska ili BiH, prenosi BIRN-Justice Report.

‘’Rizik odobravanja privremene slobode veći je u slučajevima kada je donesena prvostupanjska presuda, u odnosu na period kada je suđenje tek u tijeku. Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu, ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki poticaj za bijeg’’, naveo je Meron u odluci.

Uz to, kako je naveo Meron, činjenica da je Karadžić bio u bijegu preko deset godina također je uzeta u obzir pri donošenju odluke. Karadžić je također 22. travnja zatražio od Suda u Haagu da bude pušten na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će on uložiti na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

Sudac Meron odbio je ovaj zahtjev iz istih razloga. Haški tribunal 24. ožujka osudio je Karadžića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.