Kampus Sveučilišta u Mostaru postaje okupljalište huligana

Sveučilište u Mostaru koje odgaja akademske građane, u noćnim satima nema nikakvog osiguranja, zbog čega kroz posljednjih mjesec i pol dana kampus tog sveučilišta u noćnim satima postaje okupljalište narkomana, alkoholičara i prosjaka, odišući bludom i nemoralom, piše Dnevni list.

Ovo je za Dnevni list kazao jedan od stanara popularnog ‘Starog Veležovog igrališta’ prilikom dolaska u redakciju da zatraži pomoć medija u rješavanju problema, kazavši kako unatoč silnim pritužbama tamošnjih stanara nitko nema adekvatno rješenje.

U noćnim satima vladaju neredi

„Da nije i suviše tužno, bilo bi užasno smiješno, da mjesec i pol dana tražeći rješenje i hodajući od vrata do vrata ne možemo naći relevantnu osobu koja može nešto poduzeti da se ovo stanje riješi. Mi ne možemo spavati, jer u noćnim satima s područja kampusa dolaze takvi zvuci, krici i galama da ni čepići za uši ništa ne znače, rekao je ogorčen četrdesetogodišnji Mostarac koji nije želio otkriti identitet zbog sigurnosnih razloga, jer se boji da bi mogao zbog građanske savjesti pronaći slupan automobil ispred zgrade.

U razgovoru s momcima iz osiguranja, koje odlično poznaje, doznao je da oni nemaju nadležnost zaključavati kapiju, a u Rektoratu cijelu priču odlično poznaju, ali na žalost,  iz nekih nepoznatih razloga, kako kaže, ništa ne poduzima.

„Pretpostavljam da je stvar u tome što ne mogu plaćati osiguranje, jer postoji stražarska kućica u kojoj poslije 19 sati nikad nikoga nema, kaže zabrinuti Mostarac koji već sljedeće godine treba sina upisati na jedan od fakulteta tog Sveučilišta.

Iako je prometni znak koji dopušta ulazak samo za automobile službenih osoba postavljen na vidnom mjestu, tvrdi da je nedovoljan jer ga noću nitko ne poštuje. Stoga smatra da bi se zatvaranjem kapije makar pokazala dobra volja da se sam kampus Sveučilišta drži na razni koju zaslužuje jedna visokoškolska ustanova.

„Mene je najviše iritiralo to što Rektorat ne želi zatvoriti i zaključati kapiju te onemogućiti pristup neželjenim gostima da ulaze sa svojim vozilima, jer sam im prilikom tijekom jednog posjeta objasnio da bi to bio najjednostavniji i najproduktivniji potez. Tada ne bi mogli dolaziti kojekakvi posjetitelji s autima i na zvučnike puštati glazbu koja ne jenjava do jutarnjih sati, a, kad bi osiguranje imali cijelu noć kao nekada, sasvim sigurno se ne bi događale stvari koje ni u snu ne priliče mjestu jedne visokoškolske ustanove, kaže Mostarac koji samo želi u vlastitom domu mirno spavati bez neophodne policijske intervencije.

Stanari u blizini kampusa Sveučilišta u Mostaru skoro svaku noć su primorani tražiti policijsku intervenciju kako bi dobili par sati mirnoga sna, a to nam je potvrdio i glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak navodeći kako je u navedenom području povećan broj kaznenih prijava za remećenje javnog reda i mira.

Svakodnevne intervencije MUP-a

„To je ambijent gdje ima mnogo kafića i javnih objekata i intervencije na području ‘Starog Veležovog igrališta’ su redovite, kazao je Bošnjak. Prijave samih stanara na tom području, kako kaže, češće su nego bilo gdje drugo u gradu i kroz dosadašnje intervencije već se i sam uvjerio da ljudi koji žive na adresama ‘Starog Veležovog igrališta’ imaju poseban problem u odnosu na stanare drugih naselja grada na Neretvi.

„Do sada su uvijek bili problem kafići, a evo u zadnje vrijeme novitet je postao kampus Sveučilišta,  kazao je Bošnjak navodeći da su pripadnici MUP-a na tom području imali intervencije i zabilježili kaznene prijave za remećenje javnog reda i mira.

Sa Sveučilišta su nam kazali kako bi i njima bilo u interesu da se taj problem riješi te i sami potiču žurno rješavanje ovog problema, koji je, prije svega, u interesu Sveučilišta, ali i građana u okolnim naseljima. A koliko je značajan red u navedenom kampusu samim studentima i Sveučilištu najbolje govori činjenica da su u više navrata sami organizirali akcije čišćenja baš na djelu kampusa gdje sam otpad otkriva boravak neželjenih gostiju.

Tvrde kako oni imaju određeno osiguranje, ali ono ne može riješiti masovno okupljanje određenih skupina. Stoga smatraju da bi se u rješavanju novonastale  problematike trebala pojačati koordinacija MUP-a i uvesti dodatno osiguranje.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.