Kamp u USŽ-u migrantima služi kao odmor, predstavnici Srba se bune

Predstavnici Srba u tijelima vlasti FBiH i srpske udruge koja okupljaju Srbe, u utorak su, između ostaloga, zatražili da Predsjedništvo BiH što prije postigne sporazume s Afganistanom, Iranom, Irakom i Pakistanom o readmisiji državljana tih zemalja koji se nalaze u BiH.

Jedan od zahtjeva prema vlastima Unsko-sanske županije nakon sastanka održanog u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg preko puta migrantskog kampa u selu Lipa je da se zaustavi širenje migrantskog kampa i da se on osigura, jer postojeći kamp, kako je istaknuto, sada djeluje kao mjesto za odmor migranata, pišu “Nezavisne novine”.

Migranti u kamp dođu, odmore se, oporave, istuširaju, operu stvari i nastavljaju dalje. U kamp i iz kampa ulazi kako tko stigne. Tražili smo da se, po uzoru na takve kampove u svijetu, on ogradi i da se pojača straža, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On je dodao da je jedan od zahtjeva i zapošljavanje dodatnih policajaca te da se već zaposlenim policajcima u USŽ isplate plaće koje im se duguju.

Na sastanku je istaknuto i da više nije problem što migranti dolaze, već što neće moći izaći s “obzirom na to da Hrvatska radi golu sječu drveća s ciljem da, vjerojatno, podigne zidove prema BiH”.

I prije su migranti ulazili, ali su i izlazili. Od njih 1.000, 800 ili 900 ih ode vrlo brzo i pređe u Hrvatsku i ide svojim putem. Sada je problem izaći iz BiH i to je najveći problem, rekao je Radanović.

Goran Broćeta, izaslanik Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je da migranti bježe iz kampa i lutaju selima te da se neće dopustiti da se ikada više dogodi izgradnja kampa kakav je Lipa, pišu “Nezavisne novine”.

O problemima migrantske krize govorio je i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je istaknuo da se Srbi osjećaju nesigurno u općinama u Federaciji BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.