Kakvo iznenađenje: Izetbegović ponovno predsjednik SDA pa poslao poruke Hrvatskoj i Srbiji

Delegati na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) izabrali su danas aklamacijom Bakira Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA.

Prethodno su delegati glasovali da se izbor glasovanja vrši javno. Pri tome su samo dva delegata bila suzdržana i nijedan protiv. Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao, obrazlažući statut stranke, da se izbor može vršiti javno ukoliko na Kongresu ima samo jedan kandidat za predsjednika.

Tako je za Izetbegovića glasalo svih 1.227 prisutnih delegata.

Njegov mandat na poziciji predsjednika najutjecajnije političke stranke u Bosni i Hercegovini trajat će iduće četiri godine, odnosno do 2023. godine. Izetbegović u drugi mandat ulazi s izmijenjenim Statutom SDA koji u velikoj mjeri ograničava moć stranačkih dužnosnika.

Predsjednik SDA ranije je u nekoliko navrata ponovio kako će nakon Kongresa SDA započeti reformiranje stranke što prije svega znači pomlađivanje kadra, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih skupina koji prihvaćaju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsjednika SDA s obzirom na to da su ga sve organizacije u sastavu SDA jednoglasno nominirale za novog predsjednika SDA. On je tijekom obraćanja delegatima rekao da takvu podršku doživljava kao podršku politici koju je vodilo rukovodstvo, prenosi Klix.ba.

Delegati na Kongresu SDA danas će izabrati i devet od 15 ponuđenih kandidata za potpredsjednika SDA. Na listi za potpredsjednike nalaze se Melika Mahmutbegović, Alma Čolo, Aida Obuća, Senija Bubić, Adil Osmanović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Refik Lendo, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Amir Fazlić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Odnosi u trokutu BiH, Srbija i Hrvatska nisu napredovali, nažalost. Paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagali u naouružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja oko demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila trošiti vodne resurse BiH bez pravedne naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu našoj tvrtki vrijednu milijarde eura. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojom se zatvara izlaz BiH na otvoreno more, zajamčen Konvencijom Ujedinjenih nacija. Presude za UZP Prliću i drugima, zatim Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do Beograda i Zagreba, nisu doveli do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva UZP-a, kazao je Izetbegović.

Naveo je da su, zajedno s najutjecajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, doveli do negiranja presuda Haaškog suda i glorificiranja zločinaca.

Umjesto katarze, prihvaćanja presuda, dobili smo političku i ideološku kontraofanzivu, s ciljem izjednačavanja branitelja i agresora, relativiziranja istine o ratnim zbivanja, kompromitacije uglednih zapovjednika, istaknuo je on.

Poručio je kako je iz vrha Tužiteljstva i Suda BiH počelo uklanjanje Bošnjaka.

Izjednačavanje branitelja i agresora bi skinulo teret odgovornosti sa strane koja je izvršila agresiju, počinila etnička čišćenja koja su kulminirala srebreničkim genocidom, i omogućilo novu poziciju politici koju oličava SNSD predvođen Miloradom Dodikom. Politici koja otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje jamče stabilnost države BiH – OSA-e, SIPA-e, Ustavnog suda, Tužiteljstva i Suda BiH, i pokušava nametnuti volju entiteta državi u sferi nadležnosti koje su isključivo državne, u obrani i vanjskoj politici, kazao je Izetbegović.

Naveo je kako ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bh. pravosudnog sustava, OHR-a i Međunarodne zajednice.

Stalnim uvredama predstavnika OHR-a, SAD-a, Njemačke – se ispipava puls i reakcije velikih sila i međunarodne zajednice. Nema reakcije kada SNSD organizira protivustavne referendume, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima poput Karadžića i Plavšićke, zaustavlja NATO put BiH, vrši blokadu rada PS BiH. Odlučna reakcija domaćih i međunarodnih institucija je izostala i kada je u pitanju protuustavno i protuzakonito djelovanje vlasti u RS-u prema Bošnjacima i Hrvatima. Mada Hrvata i Bošnjaka u RS-u ima 15%, oni zauzimaju manje od dva posto pozicija u administrativnom aparatu ovog entiteta, njihove predstavnike u Vladi imenuje SNSD, djeca Bošnjaka nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika u školama, napadi na povratnike i džamije se ciklično ponavljaju. Drugačije i ne može biti u entitetu čiji predsjednik povratnike tretira kao okupatore, kazao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Istaknuo je kako postoje povijesni trenuci kada treba reći dosta i odmjeriti snage s onima koji su umislili da su dominantni i da mogu diktirati.

Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica koja je u prethodnom desetljeću svašta tolerirala, konačno se probudila. To svjedoče zaključci s izvanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira od 29. kolovoza. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsjednika, nauče poštovati bazične vrijednosti i principe koje svima trebaju – Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, susjede, poručio je Bakir Izetbegović.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Živim za dan kad će se ova crkotina konačno raspasti,mislim da to vrijeme dolazi ubrzo,puno prije nego što se predpostavljalo

  17
  2
 • Sve isto.Bosnjaci nesmiju birat drugoga,tako i hrvati nesmiju birat drugoga,a i tako srbi nesmiju birat drugoga tj.diktatura komunizam u BiH jos je ziv.

  9
  1
 • Još da kaže da svi moramo preći na islam.
  E to NEĆEŠ doživit ni ti ni ostali, HRVAT JESAM I STIM SE PONOSIM.
  PS.sejdo nije moj prestavnik.

  14
  1
 • Suvisno je komentirati idiota koji urusava i minimum povjerenja koje je bilo zazivilo od Dejtona. Sve sto spocitava drugim upravo on cini i glavni je krivac za ovakvo stanje ludila u drzavi. Sa ovakvim politicarima BiH ne moze opstati i prezivjeti… Ponavlja greske Milosevica. Da ima moc Armiju koju je Milosevic imao on bi vec davno krenuo u obracun silom.. Ili je toliko bezobrazan ili je lud ako misli da ce dva naroda srbi i hrvati pristati na ovakvu podlu igru…

  10
  2
  • U RS-u nema bh. Hrvata,ali ima u Srednjoj Bosni i okruzeni su:pazi sada bosnjacima.Kada vec zelis nesto,pazi kome ce se obiti o glavu.Realno u FBiH se postali nebitan faktor.Sada samo sluzite interesima onih koji su vas ocistili.Cak ni u Drvar jucer niste smjeli. 🙂

   3
   4
    • Nije stvar u Bakiru ba,ne podrzavam ga,niti sam ikada.Samo reagujem na ove prijetnje.A ti si od struca i “pomoci” sredio kucu na tom kamenu i kupio mercedesa.E,moji vi. 🙂

     • kinder nacija je nacija gotovana,vrime agovanja je prošlo i morate raditi za štrucu na našem kamenu,kad smo mi vozali mečke vi ste bili goli i bosi-ko i sada

 • Slušaj ti s juga,neda se nikomu krvariti ni hrvatu ,ni srbinu a nu ni bošnji ,rat u glavama ljudi mora se u Mir okrenuti.

 • Ovi što pričaju o ratu prvi će da pobjegnu izvan BiH, dok uvjek na svim stranama u ratu gine sirotinja koja nema drugog izbora nego ostati svoj na svome. Izetbegović uvjek kad nema druge pametne alternative počne o sili pričati i prijetnji svima i svakome, a kad izbori prođu isto kao da je netko drugi o tome pričao a ne on.

 • Bakire,i tebi je mozak ko u vodozemaca.Sve si zaboravio ti i tvoj narod.Kad smo vas pustili u Hrvatsku,liječili hranili tad nisi bio sila,da ste ostali na ognjištu,pomrli bi ili bi vas Srbi pobili.Srami se ti i svi u SDA.

  10
  2
 • Bakir bi rat a on opet u metalni sef, trezor a obitel negdje na otok u RH- ku, Covic bi vodio diplomaciju iz Zagreba a Dodik bi u Beograd. Sirotinja opet u rovove gdje ima pravo da ubija i bude ubijen. A oni bi i biznis, sverc razradili do tancina. A to bi amnestiralo i sav ovaj lopovluk zadnjih 20-23 god. Lijepo zamisljeno samo neka ove glavonje, lopobi, ratni profiteri uzmu svoje sinove i puske i neka ratuju. Ni jedan zivot nije vrijedno dati za ovakvu drzavu, vode, politicare, lopovluke, kriminal koji cvatu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.