Kakve su turističke rezultate ostvarili Međugorje, Mostar i Neum?

U prvih devet mjeseci ove godine Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ) posjetilo je 200.953 turista od čega 67.953 domaćih i 133.000 stranih, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od 20,92 posto, tj. 35,05 posto.

U istom je razdoblju ostvareno 453.366 noćenja, što je više za 12,32 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je ostvareno 403.614 noćenja.

Broj noćenja stranih turista (299.408) je veći za 20,77 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kada je ostvareno 247.908 noćenja stranih gostiju, potvrdio je Feni viši stručni suradnik Turističke zajednica HNŽ-a Ramiz Bašić.

U odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, napominje, broj dolazaka u HNŽ je manji za 29,25 posto (tada je ostvareno 259.738 dolazaka), dok je broj noćenja manji za 11,09 posto.

Hercegovina (p)ostaje glavno turističko odredište

U HNŽ-u su najviše dolazili turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

U HNŽ-u turisti su, kao i dosad, najviše posjećivali slijedeće destinacije: Mostar sa starom gradskom jezgrom i sa svojim spomenicima i muzejima, Blagaj s čuvenim vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljinu, parkove prirode Hutovo blato i Blidinje, pećinu Vjetrenica i naravno Neum kao kupališnu destinaciju, kazao je Bašić.

Nadalje, u Konjicu se najviše posjećuje Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej Bitke za ranjenike.

Što se tiče pojedinačnih destinacija za Mostar možemo reći da ga je u ovom razdoblju posjetilo 70.098 turista, od čega je 49.801 strani gost, a ostvareno je 101.899 noćenja, od čega je 70.959 noćenja stranih gostiju, kaže Bašić pa nadodaje da je u odnosu na lani broj dolazaka veći za 25,54, a broj noćenja za 22,06 posto.

Mostar na 4. mjestu najboljih turističkih destinacija

Ovdje nisu uračunati jednodnevni posjeti Mostaru (kada se provede 5-8 sati u obilasku) mnogobrojnih skupina iz Dubrovnika, Crne Gore, Splita, Međugorja i dr. jer ovi gosti ne ostvaruju noćenje, ali se prilikom njihovog posjeta napravi značajna turistička potrošnja, ističe viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a.

Kada je u pitanju Međugorje, u njemu je u prvih devet mjeseci ostvareno 29.880 dolazaka, od čega je stranih 20.381. Ukupno je ostvareno 56.344 noćenja, od čega 50.735 stranih turista.

U odnosu na isto razdoblje lani, broj dolazaka je veći za 28,59 posto, a broj noćenja za 22,41 posto.

Što se tiče Neuma, u promatranom razdoblju jedini bh. grad na moru posjetilo je posjetilo 88.736 gostiju od čega stranih 56.751, a ukupno je ostvareno 261.544 noćenja, od čega 155.156 stranaca.

Dva sela u BiH dobila titulu ”najljepša sela”

Neum je ove godine, u odnosu na 2022., zabilježio 17,78 posto više dolazaka te 7,39 posto više noćenja.

Iz Turističke zajednice HNŽ-a kažu kako su zadovolji ovogodišnjom turističkom sezonom.

To nam govore svi pokazatelji, svaka je destinacija kao i Županija u cjelini ostvarila povećanje i broja dolazaka i broja noćenja, a posebno raduje veliki postotak udjelastranih gostiju, u nekim destinacijama i preko 70 posto, ocjenjuju iz TŽ HNŽ-a.

Što se tiče novih projekata, Turistička zajednica je u prethodnom razdoblju aplicirala s ukupno osam projekata kojima se zaštita kulturne i prirodne baštine te turistička ponuda u HNŽ-u diže na još veću razinu.

(Fena)

5 komentara

  • Odkada je Medugorje turisticko mjesto?. To moze Medugorje samo biti za hrvatsku Jugobandu, i za kalife. Za katolike svijeta je Medugorje svetiste.

  • Ovo su sve zastarjele metode brojanja. Vrlo jednostavno eronet ima bazne stanice u medjugorju, mostaru i neumu. I svaki gsm uredjaj se spaja na bazmu stanicu a ista zna koji je to uređaj ucestalo na tpj baznoj stanici tzv. “domaći” , a svi ostali prijavljeni su “gosti” i tako dobijes tocne brojke posjeta turista jednim klikom miša.

  • Muslimani Mostara ismijavaju Međugorje a da ga nema turizam u Mostaru bi bio jedna velika NULA.Svi koji dođu u Međugorje usput posjete i Mostar.Ako ne vjerujete otiđite na parking iza Franjevačke crkve pa se uvjerite.Na svakom autobusu GOSPINA slika.Pozdrav svim ljudima dobre volje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.