Dva sela u BiH dobila titulu ”najljepša sela”

U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u BiH, Udruga za razvoj ruralnog turizma u BiH ”Alterural” provela je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake ”Najljepša sela” u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u BiH i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

Udruga ”Alterural” i USAID Turizam organizirali su u srijedu svečano proglašenje dodatnih sela za “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz Grada Konjica.

Sela koja su uvrštena na popis najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica, te Vranduk koje se nalazi u okolini Zenice.

U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobivanje međunarodne oznake ”Najljepša sela” za selo Lukomir, koje je kao kulturni krajolik 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za daljnji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području, rekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Kako je naveo, uz projekt ”Welcome to Konjic” i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet ”Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu, ovaj najnoviji certifikat za selo Lukomir je poticaj za kreiranje novih projekata i programa te razvijanje postojećih, a kako bi se omogućili kvalitetni uvjeti za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo.

Ovo je 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini

Sve navedeno, zaključio je gradonačelnik, doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste Konjica.

Akciju “Najljepša sela u Bosni i Hercegovini” podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).

(www.jabuka.tv | Foto: HPD Prenj 1933)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.