Kako se izvući iz snijega ako zaglavite u vožnji

Jedna od noćnih mora svakoga vozača je zaglaviti u snijegu. Ako vam se slična situacija ostvari, najbitnije je ne paničariti, bez obzira na to u kakvom se nevremenu nalazite. Ostanite pribrani i sjetite se da uvijek možete nazvati obližnji servis, piše N1.

Slijedite ove upute ako se ne možete izvući iz snijega:

Nemojte vrtjeti gume u snijegu. Tako se možete još više zakopati u snijeg. Umjesto toga, ubacite u najnižu brzinu i polako se pokušajte micati naprijed-nazad dok ne prijeđete snježne zapreke oko kotača vozila.

Ako to ne uspije, pospite malo soli po gumama i oko njih (sol biste trebali držati u svojoj kutiji za hitne situacije).

Sredstva za odmrzavanje ili pranje stakla također mogu pomoći kako bi otopila snijeg oko guma, ali ona se savjetuju tek kada ništa drugo ne uspije.

Nazovite 112 ako je riječ o hitnoj situaciji ili ako se ne osjećate sigurno. Oni će vas povezati sa službom koja vam može pomoći ili vas savjetovati što možete činiti dalje.

Ako nije riječ o hitnom slučaju i ne uspijevate se nikako izvući, pozovite obližnji vučni servis koji će vas izvući iz snijega.

Stavite trokut da vas drugi vozači primijete na vrijeme. Očistite sav snijeg i led s auspuha kako plinovi ne bi ulazili u auto.

Ostanite u autu dok pomoć ne stigne. Ugasite motor i palite ga svakih 10 minuta kako biste zadržali toplinu i malo ugrijali i sebe i auto.

Hodanje po dubokom snijegu ili snježnoj oluji ili buri nije pametno jer time riskirate da se izgubite, smrznete ili da vas udari drugi vozač koji vas zbog vremenskih uvjeta neće uočiti na vrijeme.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: