Kako pomoći djetetu da ne bude ljubomorno na brata ili sestru?

Ako se djeca potuku ili posvađaju, ne može samo jedno biti krivo. Stručnjaci predlažu da roditelji istraže srž sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.

Roditelji trebaju prihvatiti da dijete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno. Moraju im objasniti da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s negativnošću.

Ako primijetite da dijete osjeća da mu ne posvećujete dovoljno pažnje, psiholozi predlažu da izdvojite vrijeme provedete samo za vas dvoje, piše 24 sata.

Također, ukoliko jedno dijete uspoređujete s drugim to može kod njih izazvati osjećaj da nekoga više volite. Osim što će izazvati ljubomoru može potkopati njihovo samopoštovanje i potaknuti tjeskobu.

Nasmijte ih

Smijeh ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, može smanjiti razinu tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore između braće i sestara.

Riješite se rodne pristranosti

Roditelji se prema djeci često ponašaju različito ovisno o spolu. Od djevojčica se očekuje da budu sramežljive i lijepe, a od dječaka da budu jaki i da ne izražavaju svoje osjećaje. Ali, ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom kao i vaša kći,  dječak može početi postati ljubomoran.

Podijelite odgovornosti

Ako se djeca potuku ili posvađaju, ne može samo jedno biti krivo. Stručnjaci predlažu da roditelji istraže srž sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.

Ne krivite ih

Pokušajte ne ograničavati jedno dijete zbog drugog i pažljivo birajte riječi. Na primjer, nemojte djetetu reći da se ne može igrati jer brat ili sestra spavaju. Umjesto toga, osmislite neku mirnu aktivnost, poput slikanja.

Pokažite im da je super imati brata ili sestru

Možete im pročitati neku knjigu koja govori koliko je dobro imati brata ili sestru ili im na vlastitom primjeru to pokazati, piše Bright Side.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.