Kako odabrati puder za lice?

Puder za lice uobičajen je dio make up rutine većine žena, no prava je umjetnost odabrati onaj koji će savršeno odgovarati vašem tipu kože.

Puder za lice može biti u kamenu ili u tekućem stanju te se često koriste i u kombinaciji, posebice kada je potreban savršen izgled ili potpuno prekrivanje.

Odabir pudera za lice može zadavati velike probleme ako niste sigurni kakve su potrebe vaše kože ili ne možete pogoditi nijansu koja će se stopiti s bojom vašeg tena. Osim toga, postoje različite teksture pudera i sastojci koji bi mogli biti problematični, stoga se uvijek preporučuje isprobati tester proizvoda koji želite kupiti.

Prije svega, puder je potrebno odabrati sukladno tipu kože, a ona može biti suha, mješovita, masna, osjetljiva ili problematična (sklona nepravilnostima). U nastavku pročitajte kakav je puder najbolji izbor za vaš tip kože.

Puder za suhu i zrelu kožu lica

Suha koža lica specifična je zbog suhih dijelova koji ne podnose mnoge kozmetičke proizvode te ih je teško prekriti. Puder za suhu kožu upravo zato mora biti hidratantan, a po mogućnosti tekući ili u mousse obliku. Suhoj koži će osim pudera iznimno goditi tonirane kreme, BB ili CC kreme, ukoliko ne zahtijevate veliku moć prekrivanja.

Ipak, za osobe kojima je potreban upravo puder s jačim prekrivanjem, poželjno je odabrati hidratantne proizvode čije će djelovanje većinom biti naznačeno na pakiranju. Puder za suhu kožu lica može biti i nešto gušće ili teže formulacije, no važno je da se lako nanosi te ne isušuje već ionako suhu kožu, piše RTL.hr.

Za suhu kožu, puder može biti na bazi ulja ili na bazi vode, no važno je da je tekuće ili kremaste teksture za najbolje nanošenje i dugotrajnost. Zrela koža lica veoma je slična suhoj koži jer se s vremenom gubi voda i koža postaje dehidrirana te je preporučljivo slijediti smjernice za suhu kožu ili koristiti proizvod posebno formuliran za zrelu kožu zbog anti-age sastojaka.

Puder za masnu kožu lica

U potpunosti različite potrebe od prethodnog tipa kože, masna koža lica zahtjeva iznimno lagane pudere s matirajućim efektom kako bi se što bolje spriječio sjaj kože i pojava masnoće. Puder za masnu kožu lica obavezno treba imati matirajući efekt, no može biti i hidratantan.

Preporučuje se izbjegavanje formulacija na bazi ulja jer bi takav proizvod mogao dovesti do kontra efekta. Najbolje je prepustiti se puderima napravljenim posebno za masnu kožu, na bazi vode. Ipak, kod matirajućih efekta uvijek je potrebno isprobati tester proizvoda jer mat efekt ne mora uvijek lijepo izgledati kada se nanese na lice.

U svakom slučaju, masnoj koži pomoći će i fiksirajući puder ili puder u kamenu. Dodatno fiksiranje spriječit će prijevremeni sjaj kože te zadržati puder na mjestu ukoliko se on zbog pretjeranog izlučivanja sebuma ubrzo razlije ili polako obriše s lica. Puder u kamenu ili fiksirajući puder nanesite širokom (kabuki) četkicom nakon nanošenja make up-a na lice.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.