Kako nastaju tvrde pete i kako ih se riješiti?

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim dijelovima stopala, na vanjskom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala.

Topliji mjeseci znače da će vaša stopala izloženija pogledima drugih, a tvrde su pete jedan od glavnih problema s kojim se borimo. Iako smatramo da je prvi razlog manjak njege o stopalima tijekom zime, zapravo uzrok njihova nastanka leži u težini osobe, genetske predispozicije, kao i zbog nošenja neodgovarajuće obuće. Jednako tako, u ljeti se problem tvrdih peta, pojavljuje češće, tako da nemojte misliti da tada tek više obraćate pažnje o njihovom izgledu, piše Ordinacija.hr.

U većini slučajeva, tijekom ljetnih mjeseci stvara se više zadebljale kože, kada se nose natikače, japanke i sandale. Posljedica je to konstantnog nabijanja peta u otvorenoj obući tijekom hodanja te tada nastaju neprivlačni, zadebljani rubovi, koji ponekad znaju i puknuti do živog tkiva i samim time mogu biti vrlo bolni – objasnila je Ivana Buterin, majstorica pedikerka i vlasnica pedikerskog salona Fajfer, koji u Zagrebu djeluje još od 1938. godine, jedan je od prvih pedikerskih salona pokrenutih u Zagrebu.

Za razliku od ljeta, tijekom zimskih mjeseci kada su stopala zaštićena i zatvorena u cipeli, problem se kod većine osoba povlači, osim kod onih koje imaju genetsku predispoziciju za njihovim stvaranjem.

Kod nekih ljudi, tijekom zimskih mjeseci, koža je izrazito suha primjerice zbog centralnog grijanja, a ljeti se oporavlja. Kod drugih je situacija obrnuta. Zimi je koža uredna, a ljeti izrazito suha zbog uvjeta na moru, a to su morska sol i kamenje po kojem volimo hodati bosi – nadodala je Buterin.

Što se savjetuje kako do tvrdih peta ne bi došlo?

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim dijelovima stopala, na vanjskom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala. Stopala je potrebno njegovati kremama jer će tada koža biti mekana i nahranjena, a zadebljanje kože će biti lakše ukloniti pa će posjeta pedikeru biti lakša.

Kod problematičnih stopala preporučamo uklanjanje zadebljane kože jednom u mjesec i pol. Stanice kože proizvode se u epidermisu, tankom vanjskom sloju kože koji prolazi kroz neprestani proces samouništenja i obnavljanja. Pretvaranje živih stanica u komadiće odumrle kože traje od 21 do 40 dana i zato je poželjno na kraju svakog ciklusa ukloniti odumrlu kožu kako bi se ona nanovo obnovila – objasnila je vlasnica pedikerskog salona Fajfer.

Istaknula je važnost uklanjanja natisaka i zadebljanih peta skalpelom, što se čini nakon 10 minuta namakanja stopala u vodi u njenom pedikerskom salonu. Objasnila je kako rašpa, koju mnogi koriste i kod kuće, isušuje i šteti koži, a mogu uzrokovati i infekciju.

Koža koja se učestalo rašpa postaje gruba i izrazito suha te stvara ovisnost o sve češćem skidanju naslaga no s vrlo lošim efektom. Ono što možemo učiniti između dva pedikiranja je povremeno, nakon tuširanja, dobro istrljati tabane i osobito zadebljane dijelove, grubim frotir ručnikom te namazati stopala kremom. – dodala je Buterin.

Pritisak je glavni krivac!

S obzirom na to da je pritisak glavni krivac, osobama sklonijim tvrdim petama i zadebljanoj koži na stopalima, preporučuje izraditi ortopedske uloške po vlastitom stopalu kako bi se uklonio teret s dijela stopala koji je pod pritiskom.

Svakako da su osobe koje su puno na nogama sklonije stvaranju zadebljanih naslaga kože. Pritisak koji težina našeg tijela vrši na stopala je velik, a još je veći ako imamo koji kilogram viška ili nam je u opisu posla da smo čitavo vrijeme na nogama. Isto tako, visoke potpetice mogu pridonijeti problemuno tada se koža više stvara na području jastučića i na prstima, jer je tu pritisak najjači.- istaknula je Buterin.

Savjetuje svima da svoja stopala njeguju svakodnevno, a za adekvatnu njegu potrebna je neka masnija krema, poput nevenove.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.