Kako Japan pobjeđuje koronavirus bez restrikcija i masovnog testiranja

Broj zaraženih od koronavirusa u Japanu pada te se sada smanjio na nekoliko desetaka, premda ta zemlja nije imala mjere restrikcije kao većina drugih zemalja.

Građanima nisu bile nametnute nikakve restrikcije po pitanju kretanja, a poslovi od restorana do frizera ostali su otvoreni. Nisu razvijene ni nikakve aplikacije za praćenje građana, piše Bloomberg.

U Japanu ne postoji centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u zemlji je testirano tek 0,2 posto populacije, što je jedna od najmanjih stopa kad je riječ o razvijenim zemljama.

Ipak, krivulja se izravnala, a broj umrlih manji je od 1000. U Tokiju, koji je jedno od najgušće naseljenih područja u Japanu, broj novozaraženih je većinom jednoznamenkast.

Stoga je analiza razloga koji su omogućili da Japan pobijedi koronavirus ne pridržavajući se mjera koje su drugi uveli postala stvar nacionalne debate. Svi se slažu oko jednog – nije postojao “srebrni metak”, odnosno jedan faktor koji je napravio razliku.

Nitko ne zna točno kako je Japan uspio

Samo gledajući broj umrlih, jasno je da je Japan bio uspješan. No ni stručnjaci ne znaju zašto, rekao je Mikihito Tanaka, profesor komunikologije sa sveučilišta Waseda te član savjetničke grupe za koronavirus.

Mediji su objavili listu 43 moguća razloga zbog kojih je Japan bio uspješan u borbi protiv koronavirusa, a ona uključuje različite faktore, od kulture nošenja maski, male razine pretilosti do relativno rane odluke da se zatvore škole, pa čak i pretpostavke da Japanci prilikom govora zbog karakteristika jezika ispuštaju manje kapljica.

Stručnjaci s kojima je razgovarao Bloomberg također se slažu da odgovor na pitanje odakle uspjeh u borbi protiv koronavirusa leži u više različitih faktora. Ipak, mjere koje je Japan proveo mogle bi služiti kao dugoročna lekcija za zemlje koje se nalaze usred epidemije.

Japan je vrlo brzo počeo s traženjem kontakata i ima mnogo educiranih zdravstvenih radnika

Jedan od važnijih faktora je činjenica da je Japan vrlo brzo počeo s traženjem kontakata, a to je bilo moguće jer u japanskim zdravstvenim centrima više od polovice medicinskih sestara ima iskustva u praćenju zaraza. Japan se koncentrirao na traženje takozvanih klastera na pojedinim lokacijama kao što su klubovi i bolnice kako bi locirali zarazu prije nego što izmakne kontroli.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.