Kakav superauto: Nema krov, a vjetrobransko staklo mu je od zraka

Novi McLaren Elva vrijedi 1,7 milijuna dolara, ne računajući opcije poput sustava zvučnika ili bočnih panela od karbonskih vlakana. Jednu opciju ipak ne možete dobiti – krov. Superauto Elva nije kabriolet. Radi se o otvorenom roadsteru, odnosno automobilu koji nema nikakav krov. Možete doplatiti kako biste dobili vjetrobransko staklo. U nekim američkim saveznim državama, vjetrobransko staklo bit će zakonski obavezno, piše CNN Business.

Kako bi se spriječilo da vam vjetar tuče u lice, Elvin Active Air Management System uključuje se kad automobil vozi brže od 40 kilometara na sat. Sustav preusmjerava zrak oko kabine kako bi se stvorio “mjehurić mira” oko putnika. Zrak se kanalizira kroz prednji dio vozila te velikom brzinom u formi zavjese izlazi točno ispred kabine.

Tako zrak funkcionira poput vjetrobranskog stakla, usmjeravajući nadolazeći zrak oko kabine. Mali usmjerivač vjetra od karbonskih vlakana također se podiže ispred vozila te dodatno usmjerava strujanje zraka oko putničke kabine.

Što ako se auto prevrne?

U slučaju da se auto prevrne u sudaru, putnici će biti zaštićeni automatskim sustavom zaštite od prevrtanja. McLaren nije dao detaljniji opis, ali u drugim automobilima sustav zaštite od prevrtanja uključuje snažne metalne šipke koje se postavljaju oko putničkog prostora u trenutku kad senzori detektiraju da će se vozilo prevrnuti.

Tri sekunde do stotke

Elvu pokreće V8 motor od 804 konjske snage s turbopunjenjem, koji je smješten iza sjedišta, te može do 100 kilometara na sat ubrzati za tri sekunde. Elva je dio McLarenove obitelji superauta Ultimate Series, zajedno sa Sennom, koja je više usmjerena na staze te cestovno orijentiranog McLaren Speedtaila, trosjeda s vozačkim sjedištem u sredini.

McLaren je objavio kako će biti proizvedeno samo 399 komada Elvi, a prve će biti isporučene krajem 2020. godine. Britanska kompanija također nudi ponešto pristupačnije sportske automobile, Na primjer, cijena McLarena 570S počinje ispod 200.000 dolara, a McLaren GT može se kupiti za oko 20.000 dolara više.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.