Kakav i koliki utjecaj na BiH bi ostavilo gašenje Facebooka i Instagrama?

Svijet se trese već godinama ili se tresao oduvijek, ali, kako su se razne katastrofe slile u kratko vrijeme, čini nam se da je nekad bilo bolje i mirnije živjeti.

A novi “potres” odnosi se na društvene mreže, i to one koje praktički dirigiraju ljudske živote, nameću im trendove, ali im i pomažu ostati u komunikaciji s dragim ljudima za koje su vezani.

Tako se ovih dana raspravlja o gašenju META-inih servisa u Europi, odnosno o potpunoj zabrani Facebooka i Instagrama na Starom Kontinentu, javlja Večernji list.

Slanje podataka

Epilog je to “rata” koji se vodi između Europe i SAD-a zbog toga što Facebook i Instagram šalju podatke SAD-u, a EU itekako strahuje od nadzora podataka, što potvrđuje činjenica da je Sud pravde EU poništio dva dosadašnja sporazuma s SAD-om.

Šefica irskoga Povjerenstva za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon je za Politico rekla kako će “vrlo vjerojatno” donijeti konačnu presudu posljednjem Facebookovu legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD prije nego što EU i SAD uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

META je priopćila da bi takva odluka mogla ugasiti njezine usluge u Europi, a koje obuhvaćaju Facebook i Instagram.

Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi, navodi se u priopćenju META-e.

Do 14. travnja Europski odbor za zaštitu podataka treba odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi prijenosa podataka u SAD-u izvan standardne klauzule.

Helen Dixon ističe da ni pod koju cijenu ne planira odustati od provedbe europskih zakona o zaštiti podataka i privatnosti, dok se iz META-e brane da je riječ o sukobu zakona EU-a i SAD-a i da se traži novi okvir za privatnost podataka.

Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora, poručili su iz META-e, a jasno je da vlada zabrinutost i pitanje je što bi uopće bilo s tvrtkom kad bi ostala bez Europe.

Što bi kraj Facebooka i Instagrama u Europi značio za bh. građane, odgovara Damir Bećirović, ekonomski analitičar i poznati tuzlanski profesor.

To što je META uputila prema Europskoj komisiji dio je pritisaka. Sasvim je normalno da u svijetu globalnog biznisa, gdje velike tvrtke po svojim prihodima imaju snagu manjih država, dolazi do ovakvih pritisaka. Mislim svakako da Facebook ne želi izgubiti tržište Europe i Europske unije i da to nije realno. Ali, pretpostavimo da se to dogodi, što bi to značilo za bh. gospodarstvo. Sigurno, ne previše i to zbog niske razine oglašavanja bh. tvrtki. Općenito bi nanijelo štetu, ali ne bi došlo do nekog radikalnog pada prodaje, prometa, odnosno ne bi previše utjecalo na oglašavanje tih društvenih mreža u BiH, kazao je, među ostalim Bećirović.

Praćenje tuđih života

Ako se čuju glasovi bh. građana na društvenim mrežama, mnogi su podijeljeni. A najzanimljivije je da konačni kraj Facebooku, Instagramu i sličnim platformama žele upravo oni koji tu provedu najviše vremena.

U stanci od posla volim vidjeti što se događa, prelistam portale, ali mnogo mi je lakše kada Facebook objavi vijest jer njihovi algoritmi su mi već ušli u kod, tako da znaju što me zanima, a što ne. Žalosno, ali tako je, kao što mi pratimo nečiji život na internetu, tako i netko iz META-e prati naš i predlaže nam one vijesti, one proizvode i ostale slične stvari prema dosadašnjim afinitetima, ispričao je za Večernji list Marko koji u slobodno vrijeme voli provjeriti što se događa na bespućima društvenih mreža. 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.