Kada djeca mogu ostati sama kod kuće?

Donosimo vam najbolje odgovore i savjete na tu temu.

Iako se svi mi rado prisjećamo vremena kada su mama i tata radili, a mi bili sami kod kuće dok oni ne dođu s posla, danas se dosta toga promijenilo. Mnogo češće se povlači pitanje kada bi dijete smjelo ostati samo kod kuće i koliko dugo.

Prema Obiteljskom zakonu djecu predškolske dobi roditelj ne smije ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina.

Za ostavljanje djeteta, odnosno školarca, samog kod kuće nije bitna samo dob. Mnogo važnije je kakvo je dijete po naravi.

Ako je plašljivo, naravno da ga ne bi trebalo ostavljati samog kod kuće. Ali ako dijete vrlo rano pokazuje samostalnost i zrelost, nema razloga zašto ono ne bi moglo biti povremeno samo kada krene u školu.

Kada procijenite da je dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju, piše Index.hr.

Pitajte dijete sljedećih nekoliko pitanja kako biste se uvjerili može li i smije li doista ostati samo kod kuće:

Kako bi reagirao da netko pozvoni na vrata?

Što bi učinio da uoči poplavu ili požar?

Bi li otkrio nepoznatim osobama na telefon da je sam kod kuće?

Kome smije otvarati vrata?

Kada vas treba odmah nazvati?

Što će raditi dok se roditelje ne vrate?

Bitno je voditi računa o tome da se držite dogovora. Ako očekuje od djeteta da posluša sve vaše savjete, realno je da će dijete od vas očekivati da ćete se vratiti u dogovoreno vrijeme. Ne ostavljajte djecu na cjedilu u ovakvim situacijama jer bi se mogli preplašiti.

U našem društvu roditelj ima sam pravo odlučiti kada svog školarca smatra dovoljno zrelim i samostalnim da bi ostalo, čak i na kratko, samo kod kuće.

U Americi je donesen pravilnik prema kojem djecu mlađu od 12 godina ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće, osim samo na kratak period, djeca do 16 godina ne bi smjela biti sama tijekom noći, dok bebe i mala djeca nikada ne bi smjela biti prepuštena sebi.

Ovaj pravilnik naišao je na mnogobrojne kritike tamošnjih roditelja jer se u tom slučaju mamama i tatama oduzima pravo da sami procijene je li dijete spremno na samostalan boravak kod kuće.

Dijete nakon polaska u školu smije povremeno ostajati samo, no pobrinite se da to isprva budu periodi po svega nekoliko minuta. Uputite dijete na to što smije, a što ne dok je samo kod kuće. Neka vam prepriča što je radio dok je bio sam kada se vratite kući.

Samo tako možete graditi postepeno povjerenje u dijete, ali i djetetovu samostalnost!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.