Kad država “pomogne”: Starcu povećali mirovinu za 0,83 KM

Dugo očekivano povećanje mirovina većini umirovljenika u FBiH donijelo je razočarenje, pa tako i Tuzlaku Ahmetu Salkiću, koji je dobio 0,83 KM više, za koje, kako kaže, može kupiti jedva četiri kifle.

Ahmet kaže da je 40 godina i četiri mjeseca radio u firmi “Tehno-promet” Tuzla. Njegova mirovina iznosila je 326,17 KM. S povećanjem od 83 feninga, zaokružena je na 327 KM.

Ovaj Tuzlak kaže da je bio skeptičan prema najavljenom povećanju mirovina i riječima federalnoga premijera Fadila Novalića i Mehmedalije Rape, predsjednika Saveza udruženja umirovljenika FBiH. Ipak, ostao je razočaran kad je vidio ček, pišu Nezavisne novine.

Očekivao sam jedno, ali imao sam jednu polovicu da neće od toga biti ništa, jer lažu sve vrijeme. Novalić i Rapa kažu da su dobili svi koji je trebalo da dobiju. Zar je 83 feninga povećanje mirovine, pita se ovaj tuzlanski umirovljenik, koji živi s teško bolesnom suprugom.

Stupa na snagu novi Zakon o MIO: Evo kad će se povećati mirovine

Od tako male mirovine teško je živjeti i sastaviti prvi i zadnji dan u mjesecu, priča Ahmet, koji je u istoj situaciji kao i tisuće umirovljenika.

Kako vidiš, sa štakom sam, s bolešću, s lijekovima. Komunalije platim, ne može biti za osnovno, a kamoli za što drugo. Nema, sve je raspoređeno, apoteka, komunalije. Ako što ostane za trgovinu, ono malo, kazao je Ahmet i dodao da je preživio granate te da će preživjeti i “granate” koje federalni premijer ispaljuje prema umirovljenicima.

Novi zakon o MIO: Oni koji imaju prosječne plaće dobit će mirovinu od 560 KM

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Rapi su umirovljenici vjerovali a on ima 2000 KM mirovinu i nagovarao na štrajk umirovljenike onako kako mu Novalić rekao i odgovarajuće nagradio da bi se usvojio novi Zakon pio mio i tako drastično umanjile mirovine budućim umirovljenicima o tome se radilo a ne o povećanju što bi bilo korektno jer 65 % umirovljenika prima socijalnu mirovinu od 326 KM.
    A da ste vi i vaši predstavnici Kožul tražili povećanje mirovina a ne bavili ste se štrajkom i politikom i vjerovali u manipulaciju Rape.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.