Stupa na snagu novi Zakon o MIO: Evo kad će se povećati mirovine

U Federaciji BiH, 1. ožujka, počinje primjena novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji prije svega jamči redovitu isplatu mirovina.

Prema riječima Mehmedalije Rape, predsjednika Saveza udruženja umirovljenika, FBiH novi zakon donosi povećanja mirovina, pravedniji izračun budućih mirovina, piše Faktor.

“Najvažnije je što država preuzima odgovornost za isplatu mirovina. Druga, jako pozitivna strana, je što će se zakonom mirovine utvrđivati na sasvim novi, kvalitetniji, način. Svi koji su uložili isto novca, imaju isto staža, imat će iste mirovine, bez obzira kada i u koje vrijeme odu u mirovinu. Oni koji imaju prosječne plaće tijekom svog radnog vijeka, dobit će mirovinu 560 KM. Primjera radi, za 40 godina se dobije 40 bodova puta 14 KM, to vam je 560 KM. Novost je što će se svake godine 15. travnja mirovine usklađivati s rastom BDP-a i troškova života. To dvoje se sabere i podijeli se sa dva i to je koeficijent usklađivanja, odnosno, povećanja mirovina”, govori Rapa.

Napominje kako neće biti povećane one mirovine koje su pet puta veće od najnižih.

“Novim Zakonom o MIO-u svima koji su otišli u mirovinu do 31. srpnja 1998. godine mirovine će biti povećane za deset posto, a pet posto onima koji su se umirovili od te godine do 31.12.2007. godine. I to povećanje će biti u travnju sa ožujskim mirovinama. Također, u travnju imamo i to usklađivanje mirovina, pa se još jedno povećanje mirovina može očekivati i u svibnju. Jako je važno da je novim zakonom utvrđena mogućnost da Vlada FBiH može donijeti odluku da se najnže mirovine povećaju u skladu s uvjetima koji su predviđeni zakonom”, govori Rapa.

Podsjeća da prema novom Zakonu o MIO-u obitelji umrlog umirovljenika imaju pravo na posmrtnine koja će biti u visini prosječne mirovine. U novi zakon po prvi put je uneseno pravo umirovljenika na banjsko liječenje, rehabilitaciju.

U Federaciji je trenutno 410.525 umirovljenika. Najniže mirovine su 326 KM, zajamčene 434,90 KM, a najviše 2.174 KM.

(www.jabuka.tv) 


12 komentara

  • Nikad nece bit ispravljena nepravda koja je ucinjena meni i jos mnogima.Isceralo me iz Metalca na biro nakon 34 godine staza.Mogao sam radit i radio sam i 6 placa mi ostalo i otpremnina koju svako dobije u pravnoj drzavi a ovo je jad.Bacilo me na ulicu i sa biroa nista nije bilo kazu rat koda sam ga ja izazvo i zaratio.Cekaj tako do rjesenja nekoliko godina i dobjem ovaj jad od mirovine.Ponavljam svega imam ali me nepravda boli.Za to vrijeme u duhanskoj stanici se dilo staz i nogama i rukama.Sad imaju neki koji nikad nisu radili mirovinu koliku i ja.Nije mi krivo sto su je dobili a nisu radili , vec sto sam ja ostecen sa svih strana.Ali ajde odlucio sam je dugo primat pa cu nadomirit ako Bog da.

   11
 • Gdje je pravda?
  Radio sam u prosvjeti 42 godine i otišao sam u mirovinu 2004. Sada primam 446 km. Moje kolege koji su otišli kasnije imaju po 150 ili čak 200 maraka više. Oni koji su otišli prije mene imaju još manje. Radili smo isti posao u istog poslodavca, a ovolike razlike? To stvarno nema veze sa zdravim razumom. Sad nam čak prosipaju priču da će neka učiteljica imati oko 700 maraka. Ovdje je netko lud, a ja nisam. Ako je ranije otišla u mirovinu nije mogla imati toliko, a ako je kasnije nema pravo na ovo povećanje. Najbolje je ne sekirati se pa što dobijemo, dobijemo. Bar nam neće trebati kura za mršavljenje. Možda nam i jest tako jer se brinu za naše zdravlje. Zato, ipak hvala našim vlastima što se brinu za nas.

 • Ne dobiješ 556 KM nego koliko ispadne.
  Da bi dobio mirovinu 556 KM
  moraš 40 godina imati plaću u visini 856 KM svaki mjesec.
  Radnik kojem je uplaćivao poslodavac minimalne doprinose od 170 KM ne može dobiti ni 170 KM jer mu je tolika uplata i za 40 godina dobit će zajamčenu mirovinu.

 • Drvena odrediti mirovinu za 40 godina uplaćenih doprinosa za sve umirovljenike barem u iznosu 1000 KM kao u Sloveniji i Hrvatskoj.
  A u Njemačkoj tko je odradio 40 godina za svaku godinu ima 60 eura znači mirovina je 2400 KM.
  A kod nas 5 eura po godini?????????

 • Treba odrediti mirovinu za 40 godina uplaćenih doprinosa za sve umirovljenike barem u iznosu 1000 KM kao u Sloveniji i Hrvatskoj.
  A u Njemačkoj tko je odradio 40 godina za svaku godinu ima 60 eura znači mirovina je 2400 KM.
  A kod nas 5 eura po godini?????????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.