Raste broj radnika na bolovanju, uskoro počinju oštrije kontrole

Svakoga mjeseca u prošloj godini na bolovanju duljem od 30 dana u prosjeku je bilo 4400 radnika u RS-u, što je za oko 70 više nego godinu ranije, a to je utjecalo i na rast troškova Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja padaju troškovi bolovanja duljih od mjesec dana, a prošle godine iznosili su 12,2 milijuna maraka, što je za oko 800.000 KM više nego u 2016. godini. “Kontrole i upravljanje troškovima su nam prioritet u ovoj godini, a s obzirom na porast broja radnika na bolovanju, pojačat ćemo kontrole u tom segmentu “, kazali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Najčešći uzroci bolovanja u prošloj godini bili su ozljede i trovanja, a slijede bolesti koštano-mišićnoga sustava i tumori. Odsutnost s posla zbog trudnoće nalazi se tek na četvrtom mjestu, a među prvih pet razloga su i bolesti krvožilnoga sustava. Navedene skupine oboljenja čine oko 72 posto uzroka bolovanja. Predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić kaže kako je evidentno da se iz godine u godinu povećava broj radnika na bolovanju. Skeptičan je u vezi s mogućnostima da u tu oblast bude uveden red.

“Teško je uspostaviti red jer znate onu narodnu “vrana vrani oči ne vadi”. Pravo rješenje bilo bi da bolovanja dulja od 30 dana Zavod zdravstvenog osiguranja refundira poslodavcima u bruto iznosu pa bi više razmišljali o tome hoće li dati bolovanje i gdje je potrebno, a gdje ne. Nije normalno da netko bude na bolovanju pet godina, a imamo i takvih. Ako netko za godinu dana nije ozdravio, treba ga ili umiroviti ili neka se vrati na posao “, rekao je Škrebić.

Predsjednik Strukovnoga sindikata doktora medicine RS-a Miodrag Femić kaže kako je populacija u RS-u sve starija i da zbog toga ne čudi rast broja bolovanja. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a ističu kako su na nedavno održanom sastanku podsjetili poslodavce da imaju mogućnost tražiti kontrolu opravdanosti bolovanja svojih radnika, prenosi Večernji list.

(www.jabuka.tv) 


14 komentara

 • Režite sve.Radnik mora raditi 40 godina i dobiti sa 65 godina 300- 400 KM mirovinu a sve ostalo vama da djelite vi i poslodavci.Ma ko će vam rafiti ljudi odseliše.

 • To simulante strogo kazniti.kod kuće oru pilaju drva a na bolovanju. 42 dana a onda dan godišnjeg i tako par godina.A i one što to vide a ništa ne poduzimaju,zahvalit se i dati otkaz uz zabranu rada godinu dana.

  3
  6
 • Radnici rade 240 mjesečno i sve subote a i nedjelje ,za 500 KM i ne razbollli se .Znamo mi da vam radnici ne smiju na bolovanje,nemaju odmor,zatrudni aj kući ali odoše oni vani a ne da im vi kidate živce i tretirate da ne kažem kako.

  10
  • Mislim zapravo znam da daju otkaze madovno i odlaze vanka ili ovdje udaraju u biznis sami za sebe.Dobar majstor danas zaradi vise nego s fakultetom ko je posten covjek.Za deset dana radje zaradi se vise nego za mjesec u supaka.A neki odose na more odradit sezonu i kupat se usput sta fali.

   8
   1
 • Bolovonje treba dat koga stvarno boli a ne ljdima koji rade kuci sve zivo oru pilaju zidaju eh. Qj u svabe tako nek idu sretam im put nemq tamo kako je lip ovaj rezim para ide a ja lezim. Sramota trebaju kazne napokon da se bude

  5
  6
 • Trebaju naravno da trebaju 5 godina radnog staza do sad 350 otvoreno bolovanje ,bolesna ona po djete a slikaju se po gradu ,i na drustvene mreze. Dok onom tko treba dobiti ne moze . Bezobrazluk to se trebalo prije kazniti i njih i ljecnike

  4
  6
  • Da u državnoj firmi, u privatnika radiš i sa 37,6 a glavobolje, trbuhobolje i ine -bolje radiš isto jedino ako imaš pro*ljev ideš kući iz higijenskih a ne humanih razloga

 • Drzavna sam pa mi ne moze biti isto puno puta sam bolestan radio ,dok drugi uzimaju kad kihnu. Drzavna je slicna privatnim postala u njima je dobro samo ovim koji su Bogom dani

  • Tako je oni se vode na pet mjesta i primaju plaću i doprinose na svih pet kao da rade 8 sati a i ne tuspase se tim javnim institucijama.
   A radnik kad je na bolovanju odbije mu pola ionako jadne plaće.

 • Postaje bolno slična privatnim u nekim stvarima.Dobro je samo ulizicama i dupelis.i.a….a ima ih….tako puno previše…ne bi vjerovao kako malo koštaju….

 • Tako je oni se vode na pet mjesta i primaju plaću i doprinose na svih pet kao da rade 8 sati a i ne tuspase se tim javnim institucijama.
  A radnik kad je na bolovanju odbije mu pola ionako jadne plaće.

 • Najprije nek poslodavci poštivanju Zakon o radu i
  UKINU RAD DULJI OD 40 SATI TJEDNO I 160 SATI MJESEČNO
  pa će radnici manje biti bolesnici manje odlaziti u Njemačku ako im date zasluženu plaću i odmor a ne 410 KM plaću i 5 dana godišnjeg.
  A ovo sad je haos decenijama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.