Juncker: Europska perspektiva zapadnog Balkana pitanje je rata ili mira

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete godine prošloga stoljeća.

Ako te zemlje ne postanu članice EU-a, riskiramo povratak u ’90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom juna u Ljubljani, prenosi Tanjug.

U potpunosti podržavam tu inicijativu, kazao je Juncker, koji je i prošle godine sudjelovao na samitu ove inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je Tajani “imao pravo što se ispričao”.

Pahor: Prema BiH treba biti suptilan

S druge strane, Pahor je zahvalio Junckeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na samit.

Govoreći o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja Europske unije – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.