Fra Vendelin Karačić s učenicima promicao ljubav prema čitanju i pisanju

Četvrti program nazvan “Na kavi s književnikom” ugostio je u srijedu u školskoj knjižnici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića književnika i svećenika fra Vendelina Karačića.

Na početku programa nakon “kava” s Antom Kraljevićem, Mijom Tokićem i Ivanom Sivrićem, fra Vendelina je pozdravio i poželio mu dobrodošlicu profesor Miro Bošnjak, ravnatelj škole. Književnik Karačić tom je prigodom darovao školi nekoliko naslova knjiga koje je objavila širokobriješka Franjevačka galerija.

Program književnoga susreta pripremile su gimnazijske profesorice hrvatskog jezika i književnosti Marina Ćeškić, Blanka Kraljević, Ana Skoko i Anica Šušak, a u programu su sudjelovali članovi školske recitatorske sekcije Iva Ljubić, Anamarija Skoko, Ilija Soldo, Lovro Kožul i Ante Naletilić. Interpretacije je na gitari pratio Marin Marić.

Umjetnikova svestranost

Pokušavajući u programu predstaviti fra Vendelinovu književnu plodnost, dugovječnost i svestranost, učenici su pročitali izbor iz njegovih pjesama, aforizama i šala. Nakon toga službenoga dijela programa razgovarali su sa svojim uvaženim gostom o njegovoj književnosti i ostalim pitanjima koja su se nametnula kroz program njegova predstavljanja, piše Večernji list.

Učenike je najviše zanimalo to što fra Vendelina potiče na književno stvaranje i od kuda njegova ljubav prema ikavici i kolokvijalnom leksiku. Neki su se od njih prvi put “ozbiljnije susreli” s riječima kao što su stopanjica, umetaljka, prpoška, pušanija, počivaljka, mrginj… koje su nekad bile neizostavni dio jezika kojim su govorili naši, ne tako daleki, preci.

Obogaćeni novim spoznajama i ljepotom književnikova poetskog izričaja, učenici i profesori širokobriješke gimnazije složili su se da su ovakvi i slični književni susreti vrlo značajni u promicanju ljubavi prema čitanju i otkrivanju bogatstva i vrijednosti domaćih književnika.

Promicanje književnosti

Na koncu književnoga susreta s fra Vendelinom Karačićem, organizatori su obećali nastaviti sa sličnim književnim susretima očito uspješnog programa kojim se promiče književnost i njeguje ljubav prema pisanoj riječi.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Fra Vendeline i ostali fra:: kad budete otvorili portal jabuka, ne priskacite ovi tekst o Gospiji Visnji Pajtak! Sigurna sam da vi znate za nju! I vi i ostali popovi i pratri! Nije vas sramota da zatvarate oci prid sudbinom ove zene i njenog sina!! Vidite sliku, sve vam jasno!! Jedan cili tjedan lemozine namjenjene njoj, pozvati gradonacelnika Mostara, sve gospodarstvenike! Jeli to tesko!! Vas osmjeh i lipota ce otvoriti srca mnogi!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.