Josipović u Hercegovini: Ulazak Hrvatske u EU neće dovesti do iseljavanja Hrvata iz BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njene susjede.

“Ne vidim razloga za to. Ne vjerujem da će iseliti iz BiH, ali sigurno je da će imati bolje mogućnosti korištenja prava koja imaju hrvatski državljani”, rekao je Josipović u razgovoru za Radio Herceg-Bosne, prenosi Tportal.hr.

Po njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za za gradnju nove kvalitete, a ne zidova. “Članstvo Hrvatske u EU jasna je prilika i za susjede”, dodao je. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska kao ravnopravna članica snažno podupirati članstvo BiH i zemalja regije u Europskoj uniji.

Josipović je izrazio zadovoljstvo i s napretkom ostvarenim u pravcu postizanja dogovora o ključnim političkim pitanjima u BiH, što uključuje i izjednačavanje prava Hrvata s drugim dvama narodima.

“Među političkim liderima u BiH gradi se konsenzus (o tome) kako riješiti probleme Hrvata u BiH i to je ključ uspjeha. Najbolje je pronaći pravedno rješenje i kvalificirati se za EU”, dodao je i naglasio kako je stabilnost BiH i hrvatski nacionalni interes.

U Mostaru se popodne susreo i s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te će sudjelovati na otvaranju parka posvećenog nobelovcima iz BiH Ivi Andrići i Vladimiru Prelogu, posjetit će vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija te sudjelovati na otvorenju kulturne manifestacije ‘Mostarskog proljeća’ koju organizira Matica hrvatska Mostar, te na koncertu Večer sjećanja u spomen na Ljubu Stipišića Delmatu.

Josipović koji je tijekom dana posjetio Ljubuški uz izuzetno veliki interes medija gdje se sastao s načelnikom općine Ljubuški, Nevenkom Barbarićem, predsjednikom općinskog vijeća Vicom Nižićem i generalnim konzulom Republike Hrvatske u Mostaru, Velimirom Plešom.

Dolazak hrvatskog predsjednika u Hercegovinu bio je popraćen jakim mjerama osiguranja, što se moglo vidjeti odmah po prelasku granice, na svakom koraku bile su postavljene policijske patrole, a ispred same zgrade općine Ljubuški stajali su policajci s dugim cijevima. U zgradi općine predsjednik Ivo Josipović je oko pola sata razgovarao s Ljubušacima, koje su zanimala pitanja vezana za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pogranična pitanja te mogućnosti hercegovačkih privrednika na hrvatskom tržištu nakon dolaska Schengena.

‘U Ljubuškom sam se sastao s dragim prijateljima, koji su već bili kod mene u Zagrebu, a koji imaju vrlo ambiciozne planove, razgovarali smo o iznimno važnoj temi, o članstvu Hrvatske u EU-u i kako će se to reflektirati na BiH. Mi se moramo dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi, zato moramo sa svoje strane i sa strane BiH ispuniti neke europske kriterije. Imamo malo više od godinu dana da na tome zajednički radimo.

Vrlo mi je drago čuti da je Ljubuški jedan od prosperitetnijih krajeva naše prijateljske BiH, čuo sam o kvaliteti poljoprivrede, poduzetništvu, europskim ambicijama, nadam se da će tako i cijela BiH nastupiti tako odlučno i pripremiti se za svoje buduće europsko članstvo i euroatlantske integracije’, rekao je Josipović okupljenim novinarima.

Po završetku službenog dijela, predsjednik Josipović je ispred zgrade općine razgovarao s nekolicinom Ljubušaka, među kojima se našao i odvjetnik Davor Kovač, bivši Josipovićev student, kojeg se predsjednik prisjetio s polaganja ispita, a potom se fotografirao s Kovačevom kćerkicom Katarinom Mihovilom.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.