Josipović odgovorio Vidović Krišto: Samostan na Širokom Brijegu pretvorio se u vojnu utvrdu

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović reagirao je na tvrdnje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto iznesene u emisiji Otvoreno od 20. srpnja, gdje ga je prozvala da je rekao “da je bilo legitmno ubiti svećenike na Širokom Brijegu” po završetku II svjetskog rata.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

U emisiji Otvoreno emitiranoj dana 20. srpnja 2020. godine na televizijskom programskom kanalu HRT-a HTV1 gospođa Karolina Vidović Krišto ustvrdila je kako sam izjavio da je “legitimno ubiti svećenike” kasnije specifirajući da je riječ o razdoblju nakon 1945. godine.

Njezinoj raspravi pridružio se i gospodin Ivan Anušić polazeći od iznesene teze kao istinite.

Iznesene informacije su netočne jer nikada nisam govorio o opravdanosti likvidacija. Pretpostavljam se da se gospođa Krišto referirala na moju polemiku s desnom političkom orijentacijom o događajima na Širokom Brijegu krajem II Svjetskog rata.

Tom prilikom sam ustvrdio da je u bitci za Mostar i Široki Brijeg na jednoj strani sudjelovao određeni broj fratara s oružjem i da je samostan pretvoren u vojnu utvrdu, čime je postao legitimni vojni cilj. Tu činjenicu potvrđuju i njemački vojni izvori.

Isto tako sam tom prilikom istaknuo da mi je iz današnje perspektive žao svakog izgubljenog života, pa tako i onih osoba koje su u bitci sudjelovale na strani okupatora, stoji u reakciji Ive Josipovića.

Incident u Otvorenom: S ovom spodobom ne želim sudjelovati u emisiji

Josipović: “Fratri sa Širokog Brijega bili su legitiman cilj vojnih djelovanja”

Josipović odgovorio kritičarima i ponovio da su fratri na Širokom Brijegu bili legitiman voljni cilj

(www.jabuka.tv)

71 komentar

 • Josipovicu j… o ti legitimnu ma… ku ludu. Dosta te vise. Tu su svecenici nevini pobijeni i ti to branis sa nekim svojim bolesnim udbaskim tezama. Srami se. Serem ti se na tvoj fakultet, godine i zvanje koje imas. Pa dubre jedno opet potvrdujes svoju tezu da su fratri opravdano pobijeni jer je po tvom bolesnom umu to bio legitiman vojni cilj, mislis na crkvu na Sirokom Brijegu, konju jedan.. dzukelo stara pokvarena…

   • Pa zašto bi se protivio. Josipović ništa loše nije rekao o današnjim franjevcima.
    O onim iz 2. Svjetskog rata ima drugčije mišljenje od Vas ostalih. Nijedno jednoumlje nije dobro, kako komunističko tako i bilo koje drugo.

   • Nije se svidjalo nikome sto stize Jodipović. Ali predsjednik je predsjednik.I crkva je crkva.Mora pustiti unutra i dobre i lose ljude.Tako nas vjera uči.

 • Krmak jedan Titin, znaš li da su tvoj krvavi tata Ante i ostala partizanska đubrad ubili čak i đake sjemenistarce, da su ubili i jednog slijepoga fratra i jednog nepokretnog koji nije niti znao što se okolo događa.

 • Bože šta držiš na životu još majko šta si rodila
  Da jedan starac od 80 g drži mitraljez to samo mogu guje otrovne PARTIZANI izmislit

 • Tolika je patoloska mrznja jugoslovencina da mi je drago jer je bio predsjednik neovisne drzave Hrvatske koju mrzi iz dna duše, koji sse tuzio na vlastiti narod da je fasisticka guja a vidljivo je da je najveci fašist onaj tko se predstavlja antifasist. Polako izlazi istina na vidjelo, samo jos otkopati Jasenovac i vidjeti zko je u njemu zakopan i onda neka se jedu sa svojim lažima. Samo istina ce nas osloboditi

 • HDZ e i fratri su krivi što se o ovo događaju ovako priča,jer su sve izdali i prodali za šaku dolara točnije kuna.
  Pogledajte tko svake godine dobija novac od udbaške vlade republike Hrvatske,novac za šutnju!
  S druge strane osim fratara ubijen je svaki 6. stanovnik Širokog Brijega,njihova imena nitko baš ne spominje!
  Da su se Hrvati osvećivali kako je i trebalo ovaj dokazani neprijatelj Hrvatske stvari ne bi imao priliku ništa ni reći.

  ZDS

 • Josipović je smeće zadojeno mržnjom na sve hrvatsko i katoličko.
  Kakava je razlika između njega i srbijanskih đavolskih opančara, vlaških , ciganskih krvoloka i ubojica kojima su turci genetski pređi i biološki najbliži rođaci?
  I jedni i drugi su zločinačko sjeme, đavolski porod i neljudska sorta kojima je ubijanje i mučenje drugih (Hrvata ili Albanaca) u krvi.
  Josipović i njegova komunistička obitelj prodali su davno dušu Đavlu, i sve ćine kako bi srbijanske vlahe prikazali kao svoje ideološke i svjetonqwzorske uzore.
  Đavolska je to sorta s kojima će mo se mi Hrvati prije ili kasnije konačno morati obračunati jer drugačije nikada ne ćemo imati mira.
  Po njihovoj velikosrbijanskoj krilatici;do istrage naše ili vaše!
  Uz Božju pomoć-jednom ćemo zauvijek odbaciti od sebe taj đavolski okot, bilo velikosrbijanski vlaški i OPANČARSKI. BILO OVAJ NAŠ ANTIHRVATSKI, DOMAĆIH IZRODA I JUDINIH NASLJEDNIKA KOJI NIKAD NEĆE PRIHVATITI POSTOJANJE BILO KAKVE NEOVISNE HRVATSKE DRŽAVE’
  ŠTO PRIJE RAŠČISTIMO S TIM OLOŠEM , BOLJE ZA NAS, JEDNOM ZA UVIJEK.

 • Gvardijan fra Tomo Puljić je bio domaćin na sramotu svih nas,ima neka granica koja se mora poštivati i sada se ponovo dokazuje da ga nije trebalo primiti a sada ga treba sam ignorirati .

 • Fra Tomo Puljić i može sa nakima ta neće pogledat sirotinju oko sebe bježi od njih kada je stigao drug Josipović tomek se razlozi od sreće da ga što bolje ugosti sramota

 • Josipović nije mislio da je legitimno ubiti te ljude u crkvi već je legitiman čin zato što je crkva bila vojna utvrda.Zato su te partizančine okupirale crkvu.Još strašniji zločina je bilo i u najnovijem ratu.Uvjek je monstruma bilo i biti će.Josipović je preinteligentan i obrazovan da bi izjavio da je legitimno ubiti čovjeka pa bio on u fratar ili pedofil.Tako vam je zatucani seljaci što pišete ovde.Budi civiliziran a ne zatucana seljačina iz škripa.

 • U Medjugorju iza crkve postoji “raka” u kojoj lezi preko tisucu kostiju srba- koji su streljani i zakopani i zato je napravljeno svetiste da bi zlicin bio zataskan i prikriven…provjerite..ako dozvole !! istina 100%

 • Postoji pouzdani podaci da je ivin tata ante spolno općio sa šilježetom svaki dan iza šušković kuća na brijegu, bio je nastran partizan, tu svoju nastranost je prenio na svoga ivu, postoje informacije da ivo voli spolno općiti sa ovnom..

 • Zasto jabuka ostavlja mogucnost komentiranja?Pa ovde komentira par bolesnila koji se sa tom zabavom pokusavaju lijeciti.Procitajte komentar u 11:04 i taj je pokazao da ima i normalnih ljudi.80 posto komentara pise oni poznati zaostali zatucanko sto bo vezao 2 ruke pa se potukao a dosta mu samog sebe jadnika.komentar u 10 i 27 pise taj ovisni bolesnik o pisanju.Njegovih komentara ima i ne mogu se brojati.Ja ga pitam od koga si pokupio naglasak pisanja velikim slovima.Od mene jer sam pisao tako.Jadu od jos veceg jada koji te razmnozio.

  • Bravo Ivo..Imas pravo a ni tvoj imenjak Josipovic nije nista kriv.Tko ovde pise vec saka jada.Znam da si se javio jer si u pravu.

 • Tebi u 11:47 lijeci se pogresno zadojeno pseto.Mozda ti je to sve u rodu pa si zato poznata nakaza.Prebroj svoje komentare bolesnice od bolrsmika i bolesnice

 • Čitam jutros Josipovića koji brani svoju tezu o „fratrima kao legitimnom vojnom cilju“. Lažljivi komunistički izrode. Pa postoje zapisi i dokumenti kao i svjedoci događanja koji te u potpunosti demantiraju. Nikakva vojna utvrda nije postojala na Širokom Brijegu na području samostana i crkve UBDM. Lažeš kao komunist, a tvoj ćaća zločinac je ubijao gdje je stizao. Mnogi pokajnici su se poslije vraćali na taj isti Široki Brijeg, dolazili u crkvu UBDM i tražili oprost. Donosili su i ukradene relikvije iz crkve i samostanskog muzeja, od kaleža do osobnih stvari pobijenih svećenika. Sam si to gledao i vidio dio vraćenoga opljačkanoga blaga koji su u takvom stanju i danas čuva u muzejskom samostanu. Sve one koji lažu poput tebe i izmišljaju mitove s ciljem skrivanja genocida nad narodom Hrvata treba pod hitno lustrirati, odmaknuti od katedre pa svoju “istinu” propovijedaj u parkovima sa Klasićem, Jakovinom, Markovinom, Goldsteinom, Peovićkom i sličnim nakazama i spodobama krvave zvijezde petokrake. Srami se lažljivi stvore. Doći će vrijeme kada će se i vama stati u kraj.

 • Logika zdravog razuma odlika je
  Casnih ljudi koji brane svoj dom i domovinu…, sto bolesni janjicari nemogu shvatiti…, l

 • Kada Josipović bude tako javno i glasno prozivao Srbiju i srpske dobrovoljce, te čvrsto branio granice države kojoj je svojedobno bio predsjednik,

  TADA ĆE BITI RELEVANTNO ONO ŠTO ON GOVORI ZA ŠIROKI BRIJEG.

  Do tada, MUDRI BUDITE.

 • Tko je gori?
  1.”pokojni” Josipović, koji mlati gluposti?
  2. Živi Plenki, koji prostire Hrvatsku pod noge Pupiju četniku?
  3. Narod koji im daje glas?
  Razmislite!

 • MA, PUPAVAC JE CIGANKO ČETNIČKO KOPILE KOJE SE NE PITA AMA BAŠ NIŠTA.On je običan vlaški upišanko kojeg moš kupit za šaku obojanih pišljivih dinara koji ne vrijede ništa kao što ne vridi ni pišljiva država koja tiska te pišljive dinare.Smrdija…

 • Zašto su onda kočerinski fratri ubijeni? Jesu i oni bili vojnici?
  Jesu oni fratri iz mostarskog smaostana koji su ubijeni i bačeni u Neretvu bili vojnici? A prije toga u mostarskom samostanu ubojice su jele i pile i gostile se.

 • Pa picka ti materina komunjaro jedna ti bio predsjednik RH sto druge ne prozivas nebi da su Hrvati sami zločinci ovog i onog zivota. Al zalosno jos vas ima puno na vlasti al jebace vam znanje virus ili 3 sv.r

 • štakor crveni. Hrvatska se zna što je i što joj pripada. a idiote treba prijaviti i raskrinkati. biti u tudoj zemlji i mrziti starosjedioce pa za takve ne treba imati mile. zna se cija je Bosna i kojoj zemlji pripada. postoje dokazi. oni to trebaju vratiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.