Josipović odgovorio kritičarima i ponovio da su fratri na Širokom Brijegu bili legitiman voljni cilj

Ivo Josipović
Nekadašnji predsjednik RH Ivo Josipović oglasio se novim tekstom za Večernji list u kojem odgovara kritičarima koji su ga prozvali zbog izjave da su “pobijeni franjevci na Širokom Brijegu nakon pred završetak Drugog svjetskog rata bili legitiman vojni cilj”.

Josipovićevu reakciju za Večernji list, u kojoj je opet ponovio isto prenosimo u cijelosti.

Rekoh, samostan na Širokom Brijegu s fratrima koji su sudjelovali u ratnim operacijama na strani ustaša i Nijemaca bio je legitiman vojni cilj. Desničari poludjeli. Njih dvadesetak su po novinama i portalima s hrvatskom ili BiH adresom svojim bijednim i lažljivim uradcima poput bijesnog čopora navalili na mene da opovrgnu istinu. Borislav Ristić i Nino Raspudić u Večernjem, Slaven Letica i Neven Sesardić u Jutarnjem i Jure Zovko u opskurnom 7Dnevno uložili su najviše uzaludnog truda.

Mit o pravednosti poginulih fratara i njihovu mučeništvu naprosto je laž. Kao i mnogi drugi mitovi nastali na valu povijesnog revizionizma. Najdrskiji je onaj o Jasenovcu kao odmaralištu za zatvorenike i kasnijem komunističkom logoru.

Ustašofili žele Drugi svjetski rat prikazati kao partizanski zločin a ustaše kao domoljubnu vojsku. Žele rehabilitirati ustaštvo i NDH. Posebice Ristić i Zovko, sipaju uvrede, diskvalifikacije i laži. Slično i primitivni ustašoidni portali. Fra Ike Madunić mi poručuje: “(..) pobjednička strana nije uvijek prava strana. Niti je ona koja je pobijedila zauvijek pobijedila”. Iskren i otvoren revizionizam, ali bez uvreda.

Što revizionisti misle o meni, jesam li beznačajan, komunjara, kakav sam političar i treba li me potjerati sa Sveučilišta, potpuno mi je svejedno. Takvi me naprosto ne mogu uvrijediti. Ipak, spomenut ću skandaloznu razinu B. Ristića (Zovko malo zaostaje!). Gotovo cijelu stranicu Večernjaka ispunio je uvredama i diskvalifikacijama na moj račun. Čudim se da novina poput Večernjeg ima kolumnistu te razine primitivizma i bezobrazluka. I podobrazovanosti. Kaže, udaraljke korištene spotu koji mu se ne sviđa su hrenovke. To govori sve o Ristiću. Da je češće u Lisinskom možda bi zapazio u orkestru udaraljku koja se zove claves i ne bi je zvao hrenovkom.

Laž je zajednička svim revizionistima. Laž o mojim tezama, laž o povijesti i laž o meni i obitelji. Vrhunac je laž ultradesničara koju ponavlja Zovko. Kaže, otac mi je bio partizan-ratnik na Širokom Brijegu. Maštovitiji lažovi dodaju, na konju je ujahao u crkvu i spalio oltar. Te i druge besramne laži je čak i portal dnevno.hr opovrgao kao plasirane u kampanji sadašnje predsjednice. Istina je da je otac u gotovo cijelo vrijeme rata kao partizan bio u El Shattu u oružanoj pratnji zbjega.

Širokom nije bio ni blizu. A i da je bio tamo, ne bi bila sramota ili grijeh, već sudioništvo u časnoj borbi protiv Hitlerove vojske i njenih ustaških slugana. Ekipa laže i o onome što sam rekao. Kažu, Josipović opravdava ubojstvo nevinih fratara. Kažu, bili su civili. Ili, kako lamentiraju Ristić i Zovko, ako i jesu ratovali i pucali, onda su bili ratni zarobljenici likvidirani bez suda. Istina je drukčija. Samostan je bio snažna ustaško-nacistička utvrda, fratri su se borili na ustaškoj strani i pri tome poginuli. Dakle, nisu bili ni civili, ni ratni zarobljenici, već borci na strani nacista i ustaša, prepoznatih kao najveće zlo u povijesti. Rekoh i da s vremenske distance treba žaliti za svakim poginulim te da ne odobravam praksu likvidacije zarobljenika koju su imale sve zaraćene strane. Jedino, nikada ne treba zaboraviti da su ustaše bile na strani zla, a partizani dio svjetske koalicije otpora tome zlu.

Josipović: “Fratri sa Širokog Brijega bili su legitiman cilj vojnih djelovanja”

Javili su mi se mnogi čiji su rođaci partizani bili u bitci za Široki Brijeg. Svi potvrđuju da su se fratri žestoko borili i da su stradali u bitci. Svjedoči g. Torbica, partizani su uputili pregovarača s bijelom zastavom kojeg su iz samostana ubili snajperom. U bitci koja je slijedila, pobijeni su mnogi mladi partizani a otpor iz samostana slomljen tek snažnim noćnim napadom u kojemu su poginuli praktično svi s ustaške strane, pa i fratri.

To potvrđuju povijesni izvori koji dodaju da je saveznička avijacija pod britanskom komandom morala napasti samostan zbog otpora koji nije prestajao. Oko njega je bilo minsko polje, a u zvoniku mitraljesko gnijezdo. Tako, ne samo partizanski izvori, već i oni saveznika i Nijemaca. Dakle, poginuli fratri nisu nevine žrtve, već kolaboracionisti ustaša i Nijemaca stradali u otporu koji su pružali. Da, zbog tog otpora, samostan i oni koji su se borili u njemu bili su legitiman vojni cilj. Nisam govorio ni o kakvim kasnijim žrtvama kasnije odmazde (koje je bilo u praksi svih zaraćenih strana).

U odgovoru Sesardiću, nabrojao sam tek manji broj od 851 ubijenog i nestalog partizana mostarskoj bitci, većinom Dalmatinaca, istinskih domoljuba i junaka, za čije su stradanje odgovorni i fratri sa Širokog Brijega. To su pravi junaci i pravedne žrtve! Uloga hercegovačkih fratara u ratu nije crno-bijela. Unatoč zahtjevu iz same Crkve da ne petljaju s ustašama, najveći dio fratara to nije poštovao. O tome govore mnogi izvori, posebno odlikovanja koja je Pavelić dao većem broju pripadnika klera zbog vojnih (naglašavam, vojnih!) zasluga. Istina, bilo je časnih fratara koji su sudjelovali u spašavanju Srba, poput Zlatka Sivrića koji je za to dobio Titovo odlikovanje.

Zar to nije dokaz kako biti Hrvat, katolik ili fratar nije bio razlog za stradanje od partizanske ruke!? Štoviše, partizani koji su se borili, mnogi i poginuli na Širokom Brijegu, velikom su većinom bili Hrvati i katolici. Treba podsjetiti, ne mali broj svećenika i časnih sestara sudjelovao je u antifašističkom otporu, pomagao partizane ili im se pridružilo. Na žalost, njihova se imena, za razliku od onih stradalih na ustaškoj strani ne spominju, ni u Crkvi, ni u javnosti. Zato, Hercegovina je puna ulica s imenima ustaša, čak i onih najozloglašenijih poput Jure Francetića. Za ustaše se redovito drže mise, za ubijene svećenike-antifašiste nikada.

Osvrt na izjave Ive Josipovića o širokobriješkim franjevcima

Mnogi pitaju čemu polemika o davnom ratu. Na žalost, teme Drugog svjetskog rata nisu samo stvar povijesti. Ustašofili su ih učinili temom naše budućnosti. Željom da od zla naprave dobro, od dobra zlo, žele promijeniti vrijednosni sustav. Njihov nužno vodi u mržnju, nasilje i diskriminaciju.

Tko sumnja neka pročita barem dvije knjige: Vječiti povratak fašizma Roba Riemena i Vječni fašizam Umberta Eca. Kažu, u povijesti se periodično javlja fašizam s raznim formama i nazivima i pogubnim posljedicama na ljude, društvo i civilizaciju.

Fašizam se danas, kao ideologija i pokret, reinkarnira u stotine novih likova: u liku skinheadsa (naciskinsa), u liku nogometnih navijača s huliganskim metodama koji se skrivaju iza patriotskih transparenata i hiper-patriotske euforije, u kršćanske fundamentaliste koji siju homofobiju, u veterane prošlih ratova koji žele arbitrirati u društvu umjesto legalnih institucija, evokatore poraženih snaga iz Drugoga svjetskog rata, izvođače degutantnih fašističkih pjesama, promicatelje nasilja i netolerancije, ksenofobije, nacionalizma, ratnohuškačkog militarizma – sve te likove rese slične karakteristike.“ (cit. izdavača knjige U. Eca, TIMpressa).

Hrvatska sve više sliči tom opisu. Zato, ustaške mitove svakako treba prokazati da ne postanu naša budućnost. Bez obzira na bijesni čopor koji navali na svakoga tko upozorava na ustaški revizionizam.

(www.jabuka.tv)


106 komentara

  • Ja sam Sirokobrijezanka i sramim se fratara koji su drzali ledja nacistima. I danas ustasusju sa oltara a ko eto nisu tada. jebe me se sto su fratri bili, suradjivali su sa nacistima na podrucju paradrzave tzv ndh i to je to.

   19
   80
   • To je nazalost jedna istina s kojom se nitko ovdje ne zeli suociti i priznati. Brojni fratri na prostoru Hercegovinu su NAZALOST usko se vezali sa nacistima, iako je Sveta Stolica jasno se od svega ogradjivala, nasi su ih hranili, branili, skrivali i pomagali. To treba reci.

    18
    49
   • Ako si ti sa sirokoga onda bi trebala da znas da u …. Prtizanskom izvjesću pise da su ih fratri polivali vrucim uljem sa zvonika…a nisu imali ulja za jesti a kamo li polivati partizane,,,sve i da jesu,,,,jesu li ih trebali zive spaliti ili zatvoriti pa suditi
    Ne nisu jer nisu imali zasti da im sude pa je bilo lakse pobiti tj žive spaliti
    Bolje ti je da sutis nego gluposti pises

    38
    5
    • Majke se ja n****m i josipovicu, i ovima koji ga podrzavaju i vjeruju ovome sto pise! Majku vam jebrm partizansku! Partizane ocete prikazati kao dobru stranu? I nazivate se hrvatima?! Vidi se koliko znate o SVOJOJ povijesti. U Madridu grobnica od zlata!!

     15
     10
    • Ti ces mi reci tko sam i sto sam. Educiraj se, istina je teska za spoznati, ali je i dalje istina. Kada bi ovdje istini gledali u oci bilo bi svima bolje. Nisu fratri ustase jedino u cemu se ovaj narod laze. I danas ustasuju, je li i to laz?

     10
     13
     • Eto kada si ti iz širokoga sto se ne potpisa punim imenom i prezimenom i javno nekazez stasu fratri u širokom bili ako hoćeš pravu istinu fratri su bili uza svoj narod a ti i takvi izrodi su rijetki u širokom i hercegovine

      8
      2
   • Opet se iz ne znam kojih razloga vade kosturi iz ormara. Istina je da su fratri bili na strani naroda, ali je i istina da je čitav narod bio u ustašama. Pogledajte samo žrtvoslovnike okolnih mjesta, 100 ustaša na 1 partizana, ne zato što partizani nisu ginuli, nego su svi Hercegovci bili Ustaše. U Dalmaciji je bilo drugačije, tamo je postojao pravi partizanski pokret nastao kao otpor prema fašizmu (Talijanima), ne nacizmu (Njemcima). Legitiman cilj ili ne, mislim da se ljudima koji se ne bave povijesti, jer Josipović je pravnik, ne bi trebali dizati prašinu na tako nizak način, jer žrtve su žrtve pa bile Ustaše ili Partizani. Ovdje su Ustaše bile legitimna vojska, nakon 500 godina pod turskom vlašću napokon su se Hrvati našli odjednom u nekoj verziji Hrvatske države, pa naravno da su se priključili legitimnoj vojsci te države. Pa nisu svi Ustaše klali po Jasenovcu, niti je svaki Srbin bio umješan u zločine u Srebrenici. Radi se o jako malom broju pravih zločinaca, ostalo su sve to bili mladi ljudi koji su volili svoju zemlju Hrvatsku, baš kao što je i sada vole. Ali nakon 45 godina bivše nam države, svima su njima nacrtali neke zube, kao da su vampiri koji sišu krv jadnim seljacima, i siluju pa zatim kolju jedre djeve.

  • Fratri su bili ustase. I danas bi stali na stranu fasizma. Jasno? Jasno! Ivo nema problema izreci jednu takvu istinu jer mu ustase i njihovi stovatelji nikad nisu glasove donosili. Istina je jedna. A vi ustasoidi, na strani ste zla. I Isus vam to nece oprostiti. Odjebite fasizam dok ste na zivotu, pokajte se za manjak znanja, uzmite knjige u ruke, odlucite sami sebi istinu u oci priznati. Spasite duse za zivota. Ni bog ne voli glupe i idiote.

   5
   6
 • KOMUNISTIČKA GUJA NE MIRUJE NEDAJMO DA PLJUJE PO NAŠIM SVETINJAMA PODUZMITE NEŠTO DA OVA SPODOBA OD ISANA NE RIGA OVAKVU LAŽ

  56
  8
 • Ovaj je skroz pukso njemu ni Džudža ni Džudžinica nemogu pomoći. Bilo bi ti pametnije da se ubiješ nego što lupetaš gluposti. E moja Hrvatska ko je i tebi bio predsjednik.

  37
  4
 • Pa imate na raspolaganju pravne nacine borbe. Ako je ovo sto Josipovic prica laz (a sigurno je da je istina negdje na polovici, nikako da su ti ljudi se borili na strani ustasa, ali jednako tako sigurno nisu bili bez grijeha i simpatija, odnosno nikakvi sveci kakvima ih se proglasava ovdje), dokazite, iznesite kvalitetne dokaze i organizirajte gradjansku tuzbu za klevetu!! U cemu je problem?

  22
  15
  • Bravo, tako je! Kakvi sveci. Neka svi koji to tvrde budu iskreni prema samima sebi kada se zapitaju na ciju bi stranu danas fratri stali. I danas bi stali na stranu fasizma a ne tada. dovoljno da se sumnja i njihovu neduznost. Smrt bez suda nema opravdanje, trbalo ih je pohapsiti i suditi im. Ali one koji su suradjivali sa fasistima proglasavati svecima neakvim i neduznima jer su eto bili fratri, hahaha- Prica za neobrazovane, maloumne idiote, koji ne znaju, lijeni su da citaju, tromi da se maknu dalje od Mostara itd…

   13
   30
   • Eto kada si ti iz širokoga sto se ne potpisa punim imenom i prezimenom i javno nekazez stasu fratri u širokom bili ako hoćeš pravu istinu fratri su bili uza svoj narod a ti i takvi izrodi su rijetki u širokom i hercegovine

    3
    1
   • Pa covjece bozji sta ima od prepucavanja? Ja kazem, ako mi imamo DOKAZE za suprotno, sto se onda ne podnese kaznena prijava za klevetu? Cega se boji? Lako je pljuvati i zauzimati strane po portalima, ali mene to ne zanima, mene zanima samo istina pa makar bila i neugodna za nas. Ili da usutkaju Josipovica jednom zauvijek i dokazu na sudu da gluposti prica. I sta nije u tome tebi i tom ispod tebe u redu? Sta vam tu nije jasno? Zasto bi morao kao bez mozga slusati ”nasu” ili ”njegovu” stranu, zasto ne bi htio cuti objektivnu i realnu istinu? Rigate vatru po portalima, a nasi povjesnicari, svjedoci vremena, odvjetnici sute i ne poduzimaju nikakve mjere. Pita li se itko zasto?

    4
    5
    • pa dokažite ti i lignjo tvrdnju, u čemu je problem, nitko vam ne brani, na raspolaganju mate udbašku državu i udbaške odvjetnike na čelu sa nobilom, pobjednik piše povjest-to vam je jedini argument, HISTORIJSKE činjenice kažu drugo, UDBAŠKA METODA- LAŽNO optuži NEVINOG čovjeka i neka onda ON dokazuje svoju nevinost

 • komunistička živina a gdje je on bijo u koj pi..i materinoj pa on zna tko je bio i što je bio naslušao se ćaćini laži ali ovakvi paraziti uživaju plodove hrvatske muke što ovo ne uhapse i ne sprate u prdekanu

  33
  3
  • Ko ce ga zatvoriti kad su partizani/udbasi u svakoj pori drzave!! Nesprovrdena LUSTRACIJA nas je dovela tu gdje jesmo (HRVATE), i oduzela nam identite! Postali smo pravi beskicmenjacki narod! Ni H od HRVATA!!!

   12
   1
 • Zar netko moze biti ovoliko jadan, podal i bezobrazan. Pa gdje mi zivimo da bivsi presj. RH- ke, profesor prava, pravnik, roditelj, otac, umjetnik tvrdi ove stvari.. Govno koje treba procesuirati.. Ovo je zlo posljedica ne sprovedene ilistracije. Smrad od covjeka. Nepismeni idiot..!

  35
  3
  • Upravo jer je sve navedeno je dovoljno pametan i inteligentan da na osnovu svega poznatoga zakljuci ono sto je istina. Fratri su bili suradnici fasista. I danas sa oltara ustasluk promoviraju. I danas bi odabrali fasizam. Ivo je za tebe sve ono sto on je a ti nisi. Nabrojano u tvom kom.

   3
   13
 • Kada se samo sjetim prijema ive josipovića kod fratara na našemu Brigu i samostanu, a koji je obišao i riznicu i galeriju i razgledao uništene sakralne predmete kao posljedicu divljanja partizana, dođe mi zlo. Zlo mi je i posljedica toga posjeta koja je kod mnogih Brižana izazvala simpatije i kao posljedicu imala mnoge glasove na izborima za ovoga “finoga gospodina”. Pitam se kako se danas osjećaju kada čitaju lažna trabunjanja druga ive o žestokom otporu pratara koji su svi odreda poginuli u borbama za Široki Brig. Mi koji znamo za događanja na Širokom Brigu i čitamo “istoriju” druga ive, znamo onda i “istoriju” koju su napisali srpski “istoričari” o križnim putevima i Bleiburgu.

  30
  2
 • Zar je moguće da nema ozbiljne reakcije na ovu njegovu jezivu “istinu”?!
  Neka se laž ponavlja više puta pa će postati istina, zašto šutite nadležni političari, a ponajprije crkva?!
  On od naših svetaca hoće napraviti razbojnike, nešto slično su htjeli napraviti s Kristom, ali Njegovi učenici nisu šutjeli i nosili su Evanđelje svijetom, isto ono za koje su fratri ubijeni! Zašto šutite?!

  “Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.” (Mt 7,6)

  32
  2
 • I crkva i politicari su duboko umoceni u svakakve prljavstine da ne mogu vise branit istinu nego sute pod teretom grijeha izdaje

  6
  12
 • Gade se normalnoj osobi ovi kvazi ljevičari, stupidni zagovornici jednog đavolskog, bezbožnog protukrščanskog i anacionalnog usmjerenja kojima je svaka laž draža od istine, svaka zloća i opakost osam puta draža od istine i plemenitosti, svaka tmina im je draža od svjetla.Opaki su to ljudi koji mogu ne samo svojim izjavama zatrovati medijski prostor nego mogu ono što je puno gore a to je ono što (po meni) srtvarno žele, zatrovati ljudska srca i u njih ponovno unjeti mržnju ,raskol, svađu, i svaku podjeli koja je svojstvena baštinicima komunizma isto kao i onim baštinicima Fašizma(poput novovjekog i od uvjekprije stalnog srpskog fašizma9 koji je sve prisutan.Opasne su ovo izjave opasnih ljudi koji su nam vodili državu 4 godine ili čak osam godina U Mesićevu slučaju..
  I što se onda čudimo što se ovaj boljševik i ultrakomunist iz Baške Vode ne samo ne odriče svojih laži nego ih opetovano širi i tako potvrdjuje svu zlonamjernost prema Hrvatima Hrvatske i Bosne i Hercegovine ,iskazanu kroz ljubljenje i grljenje sa svimonim zagobornicima velikosrpstava ili više ili manje prikrivenog četništva u liku Borisa Tadića bivšeg predsjednika Srbije, V.Koštinice takodjer bivšeg vd.R.Srbije i današnjeg miljenika Milorada Pupavca, Predsjednika genocidne tvorevine Republike Šumske i bliskog četničkom vučiću, predsjedniku Srbije Vučiću koji može i mora mjenjati imidž, to jest kožu ali ispod nje ostaje pravi , i nepatvoreni priomitivni srpski fašist ili četnik..
  A.Vučić kao promućuran i lukav srpski političar shvatio je da se Europi ne može prodavati pod maskom i krimkom četništva s bradom, kokardom i četničkom šubarom, nego je odlučio pokazati ono drugo lažno, umiveno i obrijano lice kvazi srpskog umjerenjaka a u srcu je ostao isti četnik kojemu projekt genocidne Velike Srbije gotovo curi iz usta kao slina koju ne može suspregnuti.
  Opasno je za nas Hrvate što su upravo takvi juče, danas i sutra uvjek bili prijatelji i polkitički i ideološki partnetri Josipoviću, Mesiću, Manoliću i ostaloj boljševičkoj gamadi koja kao da ne shvaća da više nisu u proširenoj Srbiji ili nekakvoj imaginarnoj Jugoslaviji nego stvarnoj, opipljivoj državi Hrvatskoj, svetoj zemlji za koju krv svoju proliše i časno ginuše najbolji hrvatski sinoovi i kćeri.
  Stoga, ovom povjesnom revizionizmu koji uvjek laže i laje kao bjesan pas ili zavija kao onaj demon Lenjin u hladnoj prosinačkoj noći dvadeset i neke godine prošlog stolječa-osjetivši da mu dolazi kraj i da dolazi vrieme da položi račune za sve zlo koje je uzrokovao svojom pogubnom boljševičkom ideologijom mraka i zla , upakiranoj u celoflan laži, praznih obećanja i iliuzija o vlasti radničke klase , treba jasno i odlučno reći jednom zauvijek-No Pasaran, drugovi, zločinci, ubojice, neljudi i komunisti.Vaše je vrime zauvjek prošlo , svugdje u Europi završili ste na povjesnom smetlištu(čak i u fašističkoj i četničkoj Srbiji) samo se u Hrvatskoj koprcate i migoljite kao zmije u gnjezdu i gledate kako će te opet izazvati zlu krv i prolivati nevinu hrvatsku cilj za vaše đavolske, prizemne ciljeve..
  Hrvatski narod ,jednom zauvjek(prigodu je propustio u Domovinskom ratu) mora toj boljševičkoj, komunističkoj ideologiji zla s zvjezdom petokrakom na čelu i kapo s tri rooga koja s ebori protiv Boga -jednom za svagda zgnječiti glavu.
  SLOMITI KIČMU TOM KOMUNISTIČKOM ZLU I ZMIJI SATRTI GLAVU I KRENUTI U MIIRNU BUDUČNOST BEZ SVIH TIH FALSIFIKATORA POVJESTI KOJI BI UVJEK NANOVO PROLIJEVALI NEVINU, NEČIJU TUĐU KRV ZA SVOJE PRLJAVE, NELJUDSKE I PROTUHRVATSKE CILJEVE KAO ŠTO TO STOLJEČIMA PRIJE ČINIŠE.
  HRVATSKI NAROD NIKAD NIJE PRIHVATIO NIJEDNU IDEOLOGIJU ZLA I BAŠTINIO JE KAO SVOJU SVOJINU , KAO SVOJ IZUM.
  SVA TRI ĐAVOLSKA I ANTIKRŠČANSKA POKRETA ZLA IZNJEDRILI SU ili Srbi ili talijani ili Njemci ili Rusi ili netko peti..
  Nikada nijedan od tri simbola zla , komunizma, nacizma i fašizma nije nastao u hrvatskom narodu nego mu je nametnut izvana od jačih sila i silnica koje i danas isto kao i prije 80 ili 100 godina nameču svoje zakone i guraju savoje interese ne obaziruči se na prava malih naroda kao što se i dana otvoreno i smržnjom iz kancelarija Europske Unije i još više iz Ujedinjenih naroda nameće “malim”narodima poput Hrvata, Magjara, ili Čeha.

  17
  7
  • SVI VI MALOUMI KOJI MISLITE DA BI OVO IMALO MOGLA BITI ISTINA PROCITAJTE OVAJ KOMENTAR I EDUCIRAJTE SE MALO O SVOJOJ POVIJESTI, KADA VAS VEC NIJE ODGOJILO KAKO JE TREBALO!!!!

   7
   8
   • Knjige educiraju. Ne komentari anonimnih ustasa. Ustaso fasistoidna. Glupa. Neobrazovana. Knjihi, knjigu u ruke. A ja, ne znas citati da bi razumio. Nista, ostani ustasa do kraja. Budi glup do kraja. Aj zivio.

    2
    11
 • Bilo je Svećenika koji su i pomagali NARODNO OSLOBODILAČKU BORBU u borbi protiv fašističkih nacističkih bolesnika kretena idiota i njihovih sluga kvislinga. Ali o Fratrima iz NOB-a crkva nikoga ne spominje kao što su do nedavno tajili pedofiliju pederluk itd. I danas crkvene HR vođe otvoreno podržavaju fašizam. Isto kao što podržava hdz-krimi-kisele-GLEDAJ njuške. Sramota kakav kler imamo. I u zadnje vrijeme se zajedno protiv Tita digli četnici i ustaše vrlo bliski ideološki prijatelji.

  4
  19
 • Pa Josipoviću kad tako smatras da su fratri bili legitimni vojni cilj jer su bili nauruzani od strane ustasa kako to da nitko nije strada od partizana na brijegu ,na kocerinu ili u izbicnu

  26
  1
 • Kako ti Ivo sve to znaš. Ćaća koji ih je pobio i zapalio zajedno sa drugima ti je priča. Dragi moji Hrvati koga ste Vi birali da Vam vodi državu. Žalosno….

  15
  1
 • Izrod da.Lažov da.Komunjara da.Odgojen i učen da mrzi Hrvate Hercegovine do smrti .Sve to stoji ali zaista se onda pitam zbog čega su ga primili fratri prije nekoliko godina na Širokom Brijegu baš tu po čemu on pljuje.Pa ili ste glupi i pokvareni ili ste tako ne informirani i neuki ili vas baš boli ona stvar za sve što ovaj priča i čak se ponavlja.Vaša šutnja dragi naši fratri govori više od tisuću riječi i Vaš puk ostavlja u nevjerici.Pa doista se moramo zapitati što se to događa s vama i s našom crkvom? Nije lako priznati da ste s ovim likom zaj bali stvar tada ali..oglasite se brate mili više pa kako god.

 • Zanimljiva je stvar da ljubitelji četničkih bolesnih kukavičkih govna viču da je JB Tito ustaša. A ovdje u HR ustaše viču da je JB Tito četnik. To su toliko zle laži da ni malo dijete nebi povjerovalo ako zna čitati. Svi znamo da su fašisti i prije dolaska na vlast počeli činiti zlodjela nad Hrvatima 1919. u okupirano Hrvatskom Istri i okupiranim djelovima Hrvatske Dalmacije. Isto radili nacistička govna po njemačkom i prije dolaska bolesnika hitlera na vlast (1933). Zna svak normalan da su na silu pripojili Austriju 1938. i malo kasnije SUDETE (dio tadašnje Čeho-SLOVAČKE. Kukavičkim napadom bolesnika idiota kretena nacista na Poljsku 1. 9. 1939. počeo 2. Svj. Rat. Počinjena su ogromna zlodjela. Samo Izraelaca do kraja rata su pobili 5 MILIJUNA ti nacisti i njihovi lizoguzi, u stvari metle kvislingi. Cijeli svijet se ujedinio da uništi faši naci zlo u Italiji, Njemačkoj, Japanu. I to zlo su pobjedili 9. 5. 1945. I da danas poneki hrvati i srbi slave zle sile mraka koji su na kraju zasluženo kažnjeni ustaška i četnička bolesna bagra. Nevjerojatno kakvo licemjere od duhovnih vođa koje glume vjernike a veličaju kretenske ideje fašizma i nacizma. Da stvar bude gora Pavelić je znao za sve zločine nad hrvatima od fašista po HR primorju ni prst nije pomakao da to pokuša spriječiti. Već je doveo sina od tadašnjega talijanskoga kralja i prozvao ga kralj Tomislav 2. To je toliko odvratno licemjerje za izrigati se. Da ne napominjem koliko su zla klanja zajedno učinili fašisti, nacisti i ustaše a isto i četnici njihovi ideološki vrlo slični saveznici. I takve je što trebalo žaliti 1945. Kako da ne..

  3
  8
  • Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia ili po naški Tomislav II. Sreća pa Livno nije dobilo ime po krsnom imenu Tomislava drugog.

 • ja mislim da je grijeh ovu spodobu Josipovića nazivat lignjom jer je lignja jako ukusna morska životinjica pogotovo kad se spremi na gradelama nego je on iskot najotrovnije zmije koja gmiže ovom zemljom a to što su naše FRATRE žive spalili a neki umrli i najtežim mukama a opet neki ubijani na nekim dalekim lokacijama i nezna im se za grob to ovaj imbecil naziva opravdanim i legitimnim vojnim ciljem .Bože oprosti mu jer ne zna što čini

 • Koliko zla u naizgled nevinom licu “uvaženog” profesora?!
  Zlo je zlo,pa bilo ono svjetonazorski, etnički uvjetovano(mama i žena Srbkinje) ili jednostavno branjenje krvavih,do lakata, komunističkih ruku,koje su mu i omogućile materijalne i ine probitke.

 • Istina se zna sta fali ndh i ustasam partizani nas ubijali ustase branili narod nas u cemu je tu spor hrvat pravi je istinski ustasa a ne partizan ti znaju ptice na grani bilo to nekom krivo ili pravo i tako ce bit zauvjek

  9
  2
  • Ti i takvi poput tebe ste veci kreteni od ovog kretena josipovica, da te jeble ustase i partizani i njihove obrane, jednak si kurton kao i ovaj kreten

   6
   6
 • Koga uopće briga njegov komentar, toliko je nebitan – mlati jezičinom,misli da provocira 🤣🤣🤣….nebitno …nebitan ….sta će, kad posla nestane onda udri mlati jezičinom i dobro …

  • Kako nije važno, pa oni na ovakvim tvrdnjama odgajaju buduće pupavce,mesiće,boriće, markovine,jakovine,joviće i druge spodobe

   7
   1
 • Ponosim se na svog dida Ustašu,ne domobrana!
  Nikad nisam od njega ništa čuo,jer nije o tome pričao,al sam u njegovom sanduku nakon smrti našao bajonetu,na kojoj je U,i iskreno se nadam da ju je iskoristio!

  SMRT AGENTIMA -ŽIVILA NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA!
  ps: na jučerašnji dan vam je bila sutjeska od koje su komunisti i antihrvati stvorili mit,a istina je da su izginuli partizani Hrvati iz dalamcije koje su srbi gurali u prve valove napada da ih istrijebe!
  Iste te srbe danas ovi debilni “anitfašisti ” brane od nacionalo osvještenih hrvata!
  I crveni i Ustaše su ginuli za druge ideale,ali Ustaše bar pokušali stvoriti Hrvatsku državu,a komunsti su se borili za za bratstvo i jedinstvo,prema tome jasan je zaključak.
  Koliko god su Ustaše pobili neprjatelja malo su ih pobili !

  15
  2
  • Isto se ne stidim dida Ustase, moj je poginuo 1945. Nismo do 1991 lagali da su ga ubile ustase pa onda promijenili plocu da su ga ubili partizani kao sto su neki radili, mamicu im udbasku. Ne stidim se dida i zato ne radim u javnom poduzeću, ali zato zivim od rada ruku i uma svoga, tako ucim i dicu. Pokoj vjecni svim neprodatim dusama

   12
 • Ima li itko na Brigu muda da napravi intervju sa vendelinom da nam on ispriča ŠTA JE BILO I KAKO JE BILO te 45.-te godine? Zašto je primljen Josipović na naš Brig? I tko je bio agent UDBE kodnog imena LUDVIG? Hvala

  19
 • Dobra stara partijska praksa…
  “svi ste krivi dok ne dokažete da ste nedužni”
  Svugdje u civiliziranom svijetu se dokazuje krivnja samo na području bivše srboslavije treba dokazivat nedužnost.
  Fratrima nikad nije dokazana krivnja, a doseg civilizacije je presumpcija nedužnosti. Osim na pravnom fakultetu u Zagrebu, tamo još uče studente da se dokazuje nedužnost

 • Zašto naši fratri šute? Zar nema nitko da se osvrne na ovo zlo,zločesto i podlo Josipovićevo pisanje? Zar su toliki kukavelji i bezmudaši da će prijeći preko ovoga nijemo? Šta je ovo???

  11
  1
  • zato jer znaju da je Ivo u pravu. Jednostavno. Zato sute. Mucni glavom. Pusti rulju i seoska posla, imas svoju glavu, procitaj…educiraj se, bez predrasuda… lako se donese zakljucak ako se zeli donijeti ipravan zakljucak. Ali tesko je u sredini di se ne smije misliti svojom glavom… budi hrabar(a). Bog voli hrabre i postene, i iskrene, prema sebi i prema drugima.

   3
   8
   • Za Savjet………
    “Istina je voda duboka ”
    Ni partizansko izvješće ne kaže da su na Brijegu našli mrtve pratre sa puškama (poginule u borbi), nego da su bili sa puškama. Znači zarobljeni su.
    Sudilo im se nije ni onim poznatim “pravednim prijekim sudom” u “ime naroda”.
    Nego su strijeljani i zapaljeni, što je ratni zločin.
    Na stranu to koliko je izvješće temeljeno na istini, a koliko je služilo propagandi.
    A šta je sa ostalim fratrima po Hercegovini??
    Sa onim kojima su u gluho doba noći upadali u župni dvor, odvodili ih i “pojeo ih mrak”. Tek danas im se kosti nalaze većinom po Zabiokovlju.

    5
    1
 • Svaki se UBICA ima POTREBU PRAVDAT ZA SVOJA UBISTVA.
  Samo me zanima zašto ovaj UDBAŠ PRAVDA UBISTVA SVOG oca Ante kada VEĆINA ZNA da je upravo ON to naredio a i IZVRŠAVAO.

  Ajde udbaši i komunisti navalite s minusima.

  12
  2
  • Povijesna je cinjenica da je Josipovicev otac bio miljama daleko od Sirokog i da sa time nema veze. A neobrazovanoj, zadrtoj, glupoj, ignorantskoj i maloumnoj rulji su cinjenice smrtni neprijatelji. Zivio

   3
   12
 • Ma triba mu samo zapivat par naših starih hrvatskih deseteraca u stilu ;što će meni zvjezdica na glavi kad ja nosin crven, bili i plavi i to je za njega priki lik odnosno likarija bolja nego ikakav pencilin.
  Ili još bolju onu ;Hrvatsko je odavde do Drineeeeeeeeeee
  a od Drine pi……….eeeeeee materine.
  Ajd živili i smrt komunizmu ,sloboda hrvatskom narodu.

 • U Madridu grobnica od smeća, otpada, govana i blata a u njoj leži najveći ubojica fašističko nacistička metla i najveća sramota u povijesti od Hrvata! Fuj !!

  1
  10
 • Evo i da se jesu borili na strani Nijemaca u ustaša borili su se za svoj narod. Pitanje: kako su svi nađeni spaljeni u bunkeru skloništu, a ne u rovu sa puškom??? To je bila hladnokrvna egzekucija. Vi crveni majmuni koji ste 45 godina rušili svoje viđenje povijesti, te ste u nju počeli i sami vjerovati, pročitajte strane izvore o bici za Monte Cassino. Benediktinski samostan koji su Nijemci ispraznili i sva kulturna dobra poslali pod pratnjom u Rim da bi iste sačuvali od savezničkih bombi. Unatoč tome saveznici su bombardirali PRAZAN samostan u koji su se nakon toga uvukli njemački padobranci i od samostana napravili utvrdu. To je koštalo tisuće života savezničkih vojnika. Tu grešku su saveznici imali snage priznati nakon rata. Za razliku od vas krezubih odrpanaca koji to nikada niste učinili. Ili ukucajte stranicu Znaci.net, pa tražite pod Mostarska operacija i provjerite podatke o broju žrtava koje ste vi naveli u svojim dokumentima!!! Koja je logika da strana koja napada kako i vi sami kažete “ustaški Alcazar” ima desetorostruko manje gubitke od onih koji su tako dobro utvrđeni?!? Tu nešto ne štima!

  10
 • Kad narod dva puta bira Mesića a odmah iza Josipovića to nešto govori i o tom narodu a za mnoge sljedbenike gore navedenih i dan danas Hercegovci i njihovi fratri su legitimna meta vuk dlaku mijenja ćud nikada

 • Šta ti znaš Josipoviću o fratrima sa Širokog, i o ustašama pa čak i o tim tvojim zločinačkim partizanima, kako te nije stid i sram, gdje si ti bio kad je se to desilo, ja mislim da si bio još u ćaćinim jajima, a nije te još bio išprica u materinu postojansku jamu, prema tome ne blebeći više o tome, ako budeš blebeća, onda te treba poslat među ovce u planinu na pašu, jer tamo ti je svakako mjesto prebivanja tvog!

 • Šta ti znaš Josipoviću o fratrima sa Širokog, i o ustašama pa čak i o tim tvojim zločinačkim partizanima, kako te nije stid i sram, gdje si ti bio kad je se to desilo, ja mislim da si bio još u ćaćinim jajima, a nije te još bio išprica u materinu postojansku jamu, prema tome ne blebeći više o tome, ako budeš blebeća, onda te treba poslat među ovce u planinu na pašu, jer tamo ti je svakako mjesto prebivanja tvog!

 • ovi na puringaju su dobili kuće gratis nažalost,ada ovako pljuju po fratrima ja sam ustaški potomak i stim se ponosim jadni ste vi partizani mamu vam zaluđenu javno reci tko si.žena od josipovića maltretira širokobriješke studente a niko ništa

 • Zao mi je samo sto 95 g nakon rata ove komunjare nam nisu bile legitiman vojni cilj pa da ih se rijesimo kao sto su oni sve nakon 45. Danas ne bi imali ovakve rasprave. I pitanje za ove kriticare bi li to bio legitiman vojni cilj. 50 g podrzavali komunizam treba li ih pobiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.