Milićević: Federacija po prvi put ima viška novca u proračunu

Federacija BiH je prema riječima federalne ministrice financija Jelke Milićević po završetku ovog mandata prvi put završila s akumiliranim suficitom.

Politika fiskalne održivosti i financijske stabilnosti koju cijelo vrijeme zagovara i provodi aktualna Federalna vlada rezultirala je, po prvi put od uspostave Federacije, akumuliranim suficitom, izjavila je dopredsjednica Vlade i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Po njezinim riječima, prema zadnjem konsolidiranom izvješću koji uključuje proračun Federacije, 10 županijskih proračuna, 80 proračuna općina i šest proračuna izvanproračunskih fondova, po prvi put je evidentiran akumulirani suficit s 31. prosinca 2018. godine.

S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi izvanproračunskih fondova, što je sve, na određeni način rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o financijskom poslovanju i unutarnjem platnom prometu. Proračuni su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti Federacije BiH, ističe Milićević.

Posebno naglašava činjenicu da je aktualna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje proračune, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obveza Vlade. Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg proračuna, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

Znamo da će biti nužne izmjene u proračunu i vezano za usvajanje zakona o braniteljskoj populaciji i da će biti neophodne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu, jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Oko tog pitanja moraju sjesti Vlada i sindikati i izići iz te situacije nekako, zaključila je dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

(Fena)


3 komentara

  • Imate VI stalno viška.
    Kad ste dali umirovljenicima za 40 godina rada mirovinu od
    300-400KM,plaće su 500-600 KM,socijalne pomoći 80 KM,razvojačeni branitelji bez mirovina,djeca bez dječijeg,
    A tek nezaposleni,studenti i učenici,bolesni i stari bez primanja.

    10
  • Mozda nemaju vise gdje skupljat blago ovoga svijeta,sjetili se siromaha pa im za utjehu salju mrvice sa bogataskih stolova;il im je ne daj boze savjest proradila po starije dane

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.