Josipović: Mise za Pavelića su privatni čin bez velikog značaja

Hrvatska je zemlja utemeljena na antifašizmu, to stoji i u Ustavu, i tako su se ponašale sve vlade, izjavio je predsjednik Josipović, komentirajući kritike Centra Simon Wiesenthal. Josipović navodi kako su mise za Antu Pavelića svedene na privatni čin vjerske prirode, te da im ne treba davati veliki značaj, piše Tportal.hr.

Predsjednik Ivo Josipović prokomentirao je osudu predsjednika centra Simon Wiesenthal, Efraima Zuroffa, koji smatra da su mise plaćene za Antu Pavelića na 51. obljetnicu njegove smrti ‘sramota za Europu i Hrvatsku’. On smatra da su održane mise ‘privatni čin’ od kojega se državni vrh nema potrebu ograđivati.

Zuroff u tekstu objavljenom u Jerusalem postu osuđuje hrvatski državni vrh jer nisu reagirali na najmanje dvije mise održane za Antu Pavelića, vođu ustaškog pokreta koji je umro prije 51 godinu u Španjolskoj. Zuroff u tekstu govori da je to sramota za Europu u čiju uniju Hrvatska uskoro treba ući.

‘Vi znate da ja osobno, a rekao bih i najveći dio hrvatske javnosti, vrlo realno procjenjuje uloge Ante Pavelića u povijesti. Ta uloga je iznimno loša. Svjesni smo svih zločina koji su učinjeni u ime ideologije koju je on zastupao, u ime ustašluka. Uvijek smo, na kraju krajeva i osuđivali te pojave. Podsjetit ću da se cijeli državni vrh bez obzira na stranačku pripadnost, u statusu oporbe i vlasti, odavala dužna počast žrtvama politike koju zastupa Ante Pavelić’, rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Što se tiče nedavno održanih misa  u Zagrebu i Splitu za Antu Pavelića, Josipović ih naziva ‘manifestacijama svedenih na privatni čin vjerske prirode’. ‘Vidjeli ste da odaziv na mise nije bio velik i ne treba tome davati veliki značaj. Hrvatska je vrlo jasna u tome da je zemlja koja je utemeljena na antifašizmu. Uostalom, to piše i u Ustavu i tako su se ponašale sve naše vlade bez obzira na stranačke boje’, zaključio je Josipović.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.