Još jedan jako dobar razlog zašto bismo svaki dan trebali pojesti jedno jaje

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, pjesmica je koje se mnogi sjećaju, a znanstvenici su još jednom dokazali da u njoj ima mnogo istine.

Znanstvenici sa Znanstveno-zdravstvenog sveučilišta u Pekingu i engleskog Oxforda otkrili su kako jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za više od četvrtinu manju vjerojatnost da će dobiti srčani udar od onih osoba koje ih rijetko konzumiraju. Također, osobe koje u prosjeku pojedu pet jaja tjedno imaju 12 posto manje vjerojatnosti za obolijevanje od srčanih bolesti.

Istraživanje je provedeno nad više od 400.000 zdravih ljudi u Kini u dobi od 30 do 79 godina. Na početku istraživanja 13,1 posto sudionika jelo je jaja svakodnevno, dok ih njih 9,1 posto nije uopće konzumiralo ili su to radili vrlo rijetko, piše Daily Mail.

Nakon što su usporedili podatke devet godina poslije, otkrili su kako je zabilježeno 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9985 slučajeva smrti, kao i 5103 srčanih udara, prenosi Večernji.hr.

Oni koji su jeli jedno jaje dnevno imali su manje šanse za kardiovaskularne bolesti uopće. No, imali su i 26 posto manji rizik od srčanog udara kao i 28 posto manje šanse da će od njega umrijeti.

Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala te dobrih masnih kiselina.

No, to ne znači da trebate samo povećati količinu jaja koja jedete već je važna cjelokupna prehrana i životni stil. Nerealno je očekivati da će samo jaja učiniti nekakvu razliku, rekao je Tim Chico, profesor kardiovaskularne medicine sa sveučilišta Sheffield.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.