Još dugo će biti kontrole na granici Slovenije s Hrvatskom

Obrežje Bregana
Slovenija je odlučila kontrole na granici s Hrvatskom produžiti do ljeta kada bi smanjili broj ilegalnih prelazaka, a stanovništvo pograničnih područja ističe da je ova mjera poslužila svrsi jer je sada migranata manje.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Šengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje u trajanju od šest mjeseci počevši od 22. prosinca.

Slovenija je 21. listopada uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Barbarić: Žica na granici s BiH trajno bi narušila položaj Hrvata u BiH

Kao razlog za produžetak trajanja graničnih kontrola slovenska policija je istaknula uspjeh akcije, te su naveli da su od dana uvođenja te mjere odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhitili nekoliko krijumčara, javlja N1 televizija.

Poklukar je nedavno upoznao Vladu s razlozima za produženje mjere kontrole zbog terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta.

Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni, dodao je Poklukar.

Slovenska policija ističe da je od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i to većina na granici s Hrvatskom, navodi Index.hr.

Kako će se odluka o pojačanim kontrolama na granicama osjetiti u BiH?

Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prijelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je pronašla i uhitila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju.

Od ponovnog uspostavljanja graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhićeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta, naveli su iz policije.

(www.jabuka.tv | Foto: Marko Prpic/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.