Johnson: Zbog novog soja virusa zaraza se brže širi, za velik dio zemlje uvodimo najstrože mjere – Jabuka.tv

Johnson: Zbog novog soja virusa zaraza se brže širi, za velik dio zemlje uvodimo najstrože mjere

Novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom, objavile su u subotu britanske zdravstvene vlasti, istaknuvši da još uvijek nastoje utvrditi je li on i smrtonosniji.

Savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) sada smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom, rekao je glavni britanski epidemiolog Chris Whitty.

Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja, no u tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi, kazao je, dodavši da je Velika Britanija obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o bržem širenju ovog soja virusa.

Ranije mutacije SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

U Engleskoj trenutačno u “vrlo visokoj” rizičnoj razini ograničenja živi oko 38 milijuna ljudi ili 68 posto stanovništva. Riječ je o najstrožoj restriktivnoj razini koja uključuje zatvaranje pubova, restorana i muzeja te zabranu miješanja osoba iz različitih kućanstava s nekim iznimkama.

Očekuje se da, nakon cjepiva Pfizer-BioNTecha Britanska agencija za lijekove (MHRA) 28. ili 29. prosinca odobri i drugo cjepivo, ono koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, prenosi The Telegraph.

Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske, pogodivši time planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

Čini se da je širenje uzrokovano novim sojem virusa koji se lakše širi, rekao je premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare. Međutim, naglasio je da “ništa ne govori o tome da bi bio smrtonosniji ili da bi uzrokovao teži oblik bolesti”, ili da bi smanjio efikasnost cjepiva.

Za građane Londona najavio je četvrti i najviši stupanj restrikcija, dobit će naputak da ostanu doma, a dućani koji nisu nužni zatvorit će se, čime će biti onemogućeno i kupovanje božićnih darova u zadnji trenutak.

Pubovi, restorani i muzeji već su zatvoreni od prošlog vikenda. Putovanja izvan te zone su zabranjena.

Johnson je rekao da je njegova vlada morala odbaciti planove o olakšavanju restrikcija za Božić zbog porasta broja slučajeva novog soja koronavirusa.

S obzirom na rane dokaze koje imamo o novom soju virusa, potencijalni rizik koji predstavlja, teška srca moram vam reći da ne možemo nastaviti s Božićem kako smo planirali, objavio je premijer.

Ljudi koji žive u područjima koja će biti pokrivena novim mjerama neće se moći miješati s drugim kućanstvima, a oni u drugim područjima moći će se okupiti samo jedan dan umjesto pet.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. prosinca je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.

(Hina)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.