Jezero obojali u crno da spriječe ljude da se kupaju

U engleskom gradiću Buxtonu postoji jezerce koje je donedavno bilo neodoljiva izgleda, no gotovo jednako otrovno poput izbjeljivača. Da bi odvratili kupače, gradske vlasti odlučile su se na drastičan potez. 

Iako izvana izgleda kao komadić raja, vlasti grada Buxtona nikako ne uspijevaju uvjeriti svoje građane da se zapravo radi o vrlo toksičnom jezeru, punom olupina automobila, leševa i raznoraznog smeća. Odlučili su se za drastičnu mjeru – bojanje jezera u crno, prenosi MSN News.

Zapravo se radi o jezercetu u napuštenom kamenolomu, gdje se ispirao kamen, a Atlas Obscura naveo je zbog čega je to jezerce toksično. ‘U slučaju te plave lagune, kalcij oksid, koji se koristi u kamenolomu, poremetio je PH vrijednost vode u tom jezeru i podigao ga na 11.3, a za usporedbu, PH izbjeljivača je 16,6. Ako to nije dovoljno, to se jezerce koristi i kao divlje odlagalište smeća’, istaknuli su.

Tamo gdje znakovi upozorenja nisu urodili plodom, jer su se ljudi i dalje htjeli kupati u otrovu, crna boja je učinila čuda. Otkako je voda jezera obojana u crno, vikendaši razočarano obilaze nekadašnju ‘plavu lagunu’. (Dnevnik.hr)

(www.jabuka.tv)

 4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.