Jesenska gnojidba vinograda i voćnjaka

Plodnost i struktura tla jedan su od osnovnih parametara za uzgoj voćaka i vinove loze. Zato se plodnost i struktura tla u voćnjacima i vinogradima  moraju kontinuirano održavati na odgovarajućoj razini. Gnojidba organskim gnojivom  jedna je od mjera održavanja i poboljšanja plodnosti i strukture tla, te joj treba pokloniti odgovarajuću pažnju.

Organsko  gnojivo je potrebno unositi u tlo da ne bi došlo do gubitka hranjiva (naime, organska komponenta veže hranjiva i biljka ih lakše usvaja).  Za gnojidbu treba  koristiti kvalitetno organsko gnojivo koje ne sadrži primjese u vidu slame, sjena, neke prostirke i druge biljne ostatke.

Jesenska gnojidba organskim gnojivima ima velike prednosti u odnosu na proljetnu. Za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka preporučamo organo-minerlano, peletirano gnojivo pod nazivom Fenix.

Fenix je organo-mineralno gnojivo koje se već dulji niz godina koristi na području Hercegovine i vinogradari koji su ga koristili puni su hvale za to gnojivo jer kako oni kažu vinova loza je puno bolja, urod veći a grožđe je sa većim postotkom sladora i ono što je vrlo bitno : loza, odnosno mladice bolje odrvenjavaju tijekom jeseni i zime.

Peletirano gnojivo Fenix

Peletirano gnojivo Fenix

Fenix je visokokvalitetno organo-mineralno gnojivo proizvedeno posebnim postupkom od stajskog gnojiva. To je u biti kombinacija organskog i mineralnog gnojiva čije NPK vrijednosti iznose 6:8:15 + MgO. Ovaj sadržaj hranjiva u potpunosti zadovoljava se potrebe voćaka i vinove loze. Osim toga Fenix sadrži i magnezij što je osobito bitno za vinovu lozu koja na hercegovačkim tlima često obolijeva od kloroze.

Fenix je u obliku peleta koje se lako razbacuju i puno je jednostavnija manipulacija sa ovim gnojivom nego stajnjakom. Pakiranje je u vrećama od 25 kg. Prednost Fenixa je ta što se vrlo lako razbacuje i traktorskim rasturačima mineralnog gnojiva, ako se radi o većim površinama.

Ono što je posebno bitno naglasiti, Fenix ne sadrži sjemenke korova, štetnike niti uzročnike biljnih bolesti jer je prošao termički postupak prilikom proizvodnje (izlaganje višim temperaturama).

Za jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka Fenix se koristi u količini 75-100 kg/dulumu.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.