Je li zakonom propisan iznos novca za koji banke moraju tražiti podrijetlo?

Stanovnici u FBiH nerijetko se susreću s neugodnim situacijama u kojima pojedine banke prilikom polaganja novca na račune traže dokaz o podrijetlu ili odbijaju provesti transakciju čak i kada se radi o nekoliko tisuća KM.

Tako se događa da otac ne može uplatiti novac na račun sina, iako se ne radi o velikim iznosima, koje bi mogle naslućivati da se radi o pranju novca ili financiranju terorizma.

U Agenciji za bankarstvo FBiH kazali su za Faktor da je zakonom propisano koji iznos se može tretirati kao “sumnjiv”.

To je gotovinska transakcija čija vrijednost iznosi ili prelazi iznos od 30.000 KM. U tom slučaju banke su u skladu sa zakonom dužne obavijestiti Financijsko-obavještajni sektor Državne agencije za za istrage i zaštitu (SIPA).

Ako recimo osoba koja nije pod praćenjem određenih institucija želi uplatiti svom srodniku ili prijatelju nekoliko tisuća KM, to ne bi trebao biti problem, kaže za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Prema njegovim riječima, sve ovisi od politike banke do banke i njihovog osoblja.

Sve ovisi koje kvalitete je službenik koji na šalteru dočekuje klijenta. Ako je neiskusan i bez potrebnih kvaliteta, prevlada strah i takvi najčešće odbiju klijenta.

Stav Agencije je jasan, novac treba primiti pa i kada se radi o velikim iznosima. Banke postupaju u skladu sa svojim internim politikama, ističe Mahmuzić.

Dodaje kako postoji i druga varijanta.

Banka može tražiti svojevrstan dokaz o podrijetlu imovine. Klijent može dokumentirati odakle mu novac ili napisati izjavu o tome. Neovisno koja se varijanta primijeni, klijentu treba omogućiti transakciju, a onda nadležne institucije neka provjeravaju podrijetlo novca, zaključuje Mahmuzić.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

  • Kako onda ovi sto nigdje ne rade i nemaju dana radnog staza voze aute od 100 tisuca eura i kupuju stanove po Hercegovini, Makarskoj, Zagrebu itd. Zasto nitko ne ispita porijeklo imovine takvih osoba. Likovi imaju vozni park i nekretnine po par milijuna km a ne rade nigdje. Bas cudno..! Jos su ugledni gradani…

  • Napokon prava tema.Banka nije istražni organ da provjerava sumnjive transakcije…da skratim. Ovo se radi namjerno i ide prema ukidanju keša ….

    • Ne djeluje banka samostalno tu, banka je zakonski duzna to PRIJAVITI, a onda nadlezni organ ide dalje u provjeru transakcije, zaista nije tesko za shvatiti…

  • Lako za ove sto ne rade nigdje, za njih se pretpostavlja odakle novac, a sto je sa direktorima i ljudima na odredjenim pozicijama gdje je placa 5-6000 KM, a stanovi po raznim gradovima, skupi automobili, apartmani, vikendice, odrzavanje po nekoliko prileznica…. Sve od place, ahaaaa.

  • Autokuće su najveći kriminal. Od teretnog programa, prave putnička vozila, mjesecima drže neocarinjena vozila i neoporezovana, a kada dođeš kupit auto preko 30000, prijave te.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.