Javna bicikla stižu i u BiH

Hrvatski sustav javnih bicikala Nextbike, koji u Hrvatskoj ima više od 20.000 korisnika i 450 bicikala, uskoro će pokrenuti sustav javnih bicikala u Vukovaru na samom istoku Hrvatske, a početkom iduće godine i u Banja Luci u BiH, najavio je u razgovoru za Hinu direktor tvrtke Krešimir Dvorski.

Vukovar pokrećemo 14. rujna, 16. rujna imamo biciklijadu Velika Gorica-Zagreb i natrag, 22. ili 23. rujna bit će tradicionalna zagrebačka špica, i između tih datuma organizirat ćemo i besplatnu školu bicikliranja u Zagrebu i možda još negdje“, istaknuo je Dvorski. Također za sljedeću godinu najavljuje uključivanje još novih desetak gradova u Hrvatskoj u Nextbike sustav javnih bicikala.

U Hrvatskoj je Nextbike trenutno u 15 gradova, a dobio je i javni natječaj za Banja Luku tako da će Banja Luka biti treći grad u BiH (uz Sarajevo i Tuzlu) s pokrenutim sustavom javnih bicikala. Pokretanje Nextbika u Banja Luci Dvorski najavljuje za proljeće sljedeće godine.

U BiH imamo za sada registriranih 6000 korisnika, dok smo u Hrvatskoj već prešli brojku od 20.000“, kaže Dvorski koji je tvrtku pokrenuo prije četiri godine, piše Hina.

Zagreb je kao prvi grad u Hrvatskoj sa sustavom javnih bicikala po pitanju postavljenih stanica rastao sa prvotnih šest na sadašnjih 21 stanicu, a što se tiče broja bicikala tu nažalost stagniramo na sto bicikala jer čekamo da Grad raspiše natječaj što nije učinjeno u protekle četiri godine, a bez prave suradnje sa Gradom što uključuje i financijsku potporu ne možemo se širiti“, potužio se Dvorski. S druge pak strane, pohvalio se kako među tih stotinu zagrebačkih bicikala imaju i dva tandem bicikl. Riječ je o biciklu sa dva sjedala i dva sustava za okretanje (pedale za dva korisnika na istom biciklu). Po dosadašnjim iznajmljivanjima spomenutih tandem bicikala, pokazalo se da su takvi bicikl najbolji i najviše ih traže strani turisti kojima je to najprikladnije sredstvo za razgledavanje Grada.

Smatra i kako je Zagrebu na broj stanovnika potrebno 500 bicikala i 50 stanica. Stoga ponavlja kako se četiri godine muče sa sponzorima u financiranju, kako korisnici svakodnevno upućuju upite za nove lokacije, a oni ne mogu sami, cijela je investicija njihova privatna i dok Grad ne pomogne neće rasti.

Ističe i kako kada je riječ o cijeloj Hrvatskoj Nextbike (uključujući i Vukovar koji treba biti pokrenut u rujnu) ima na raspolaganju 450 bicikala i 75 stanica.

Promotivna cijena od 79 kuna godišnje s kojom se krenulo od početka rada Nextbika, sljedeće bi se godine nešto mijenjala na način da se planira uvesti tri cjenovne opcije; cijena po satu, tjedna pretplata koja bi bila najprihvatljivija stranim turistima, te godišnja pretplata koja bi bila nešto skuplja, ali bi uključivala puno više pogodnosti nego što ima sada.

Kada je riječ o biciklističkim stazama Dvorski kaže da su stazama kakve su bile 2013. kada je Nextbike počeo s radom bili nezadovoljni. Do sada su, dodaje, napravljeni neki pomaci, primjerice u gradovima u kojima se u izgradnju spomenutih staza investiralo novcem iz EU fondova. “Neke stvari idu bolje, po mom mišljenju dosta sporo, ali nešto se pomiče na bolje“, smatra direktor Nextbikea.

Uspoređujući Zagreb s drugim gradovima u zemlji ističe i kako je situacija tu puno bolji nego u drugim gradovima, ali i dodaje kako bi Zagreb trebao po uzoru na Ljubljanu na tome još više poraditi, a za što je potrebno samo dobre volje, nešto novca i nešto rada. Napominje i kako ih je samo troje zaposlenih jer nemaju dovoljno novaca da zaposle za početak barem desetak ljudi.

Kontinentalni gradovi obično imaju zimsku pauzu kod iznajmljivanja bicikala. Tako Dvorski za Zagreb i okolne gradove najavljuje zimsku pauzu za prosinac i siječanj, dok će gradovi sa žestokom zimom kao što su Gospić i općine Brinje imati zimsku pauzu od listopada do travnja.

Gradovi na moru poput Šibenika i Zadra po pitanju Nextbike sustava javnih bicikala rade cijelu godinu, dok u Makarskoj, Lastovu, Metkoviću i Poreču također ide zimska pauza koja traje nekih tri do četiri mjeseca, kaže direktor Nextbika. U vremenu trajanja zimske pauze napravit će se godišnji servis bicikala.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.