Jadranko Prlić ne želi služiti kaznu u britanskom zatvoru za seksualne prijestupnike

Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne sudove da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji.

Doznala je to Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prijestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto zatvorenika se ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih zatvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara, navodi Prlić u pismu.

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računalo, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim biti prebačen u zatvor koji ima uvjete poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela, stoji u Prlićevom pismu.

Haški sud je u studenom 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih dužnosnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Osuđenog Jadranka Prlića iz Haaga prebacuju u zloglasni britanski zatvor

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tijekom izricanja presude, general Slobodan Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

(Fena)30 komentara

 • Sve strane u BiH po ovakvoj presudi su činili UZP samo je jedna strana (najmanja) po tome kažnjena. Nema vojske u svjetu koja svoje neprijatelje ostavlja u svojoj pozadini a da iste nisu prebacivali sve njih ili u zatvore ili iste prognali u najmanju ruku na njihovu stranu. To su radili i Srbi i Bošnjaci a Hrvati samo kažnjeni, valjda je to međunarodna pravda.

 • Eto sto znaci biti poslusnik MZ- ce… Iskoriste te i onda jos osude.. Cuj UZP a hrvati protjerani i pobijeni iz RS- ke i veceg djela Federacije.. Bas nam ispisase lijepi povijest ovi strani mesetari i mrzitelji hrvata- katolika…

 • Bagra islamistička, bagra britanska i srpska bagra, ima<y li gore kombinacije ološa i, propaliteta, i većeg zla na ovoj planeti?
  Pozdrav svim hrvatskim herojima i uznicima ma gdje bili, niste zaboravljeni unatoč svim đavolskim zasjedama i zmijskim antikršćanskim urotama.

  • evo na mojoj kuci zastava RBiH (ljiljanka)medjunarodno priznate i suverene drzave,za koju su glasovali i susjedi katolici te 92g.tako da ne znam na koji Stolac ti mislis,mozda i u Hrvatskoj postoji neki Stolac?!

 • TAKO JE BOSNJACKI: LJULJANI! TO JE CVICE SVETOG ANTE! ZARO STE VI TO I STAVILI! NIJE LJILJAN ZBOG VAS, VEC ZBOG SVETOG ANTE!! NEKA VISI!

  • de se dogovorite sa svojom bracom svetosavcima,jesu li Ante ili Save,pa cemo vam mi reci cij su!😁😂⚜️⚔️⚜️⚔️

  • Isto je i sa četiri C. To su u stvari originalno četiri ljiljana oko križa. Npr to se vidi na starim grbovima, kovanim novcem i slično. I fino Srbi ko Srbi to preveli u slovo C i uzeli sebi. hahaha

  • svoji na svome,u svojoj jedinoj domovini BiH,ostalo nas ne zanima,evo ode da vidim oce li poceti radovi na srusenoj dzamiji u Neumu!

 • Tko god podržava nepravdu, bilo s koje strane, zlo nikom dobro ne donosi,RS je na
  Velikom zločinu stvorena,tako da nisam sigurna koloko će opstati, žao mi je nedužnih ljudi tko god bio

 • Stolac je stara povijesna hrvatska riječ i stari poviesni hrvatski grad s utvrdom u zemlji Hercega Stipana katolika i Hrvata ponosne Humske, hercegovačke stare povijesne zemlje.

 • Mala je riječ zaostao ja bi prije rekao zakržljao puno loja i govana jede a to nije izgleda dobra kombinacija

 • Kada ja dam kritiku na politiku druga Gage, mene brišu, a ovaj koji zastavu svetog Ante proglašava tzv. bošnjačkom i još širi govor mržnje i fake news je po adminu doborodošao. Vjerojatno zbog babe Iz(m)etbega i njegovog partnera druga Gage.

 • Pa zna se skim su pili kavu na lijevoj obali u mostaru, oni koji su povezani s haškim sudom,ali Bog ne trpi nepravdu i laž, kad tad će doc sve na svoje mjesto,a oni koji trpe na pravdi,imat ce veliku placu na nebu,i ISUS je pravedan trpio,posvjesti si čovječe vjecnost nema kraja,odaberi raj ili vječnu propast pakao,nedao Bog da itko zavrsi u paklu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.