Osuđenog Jadranka Prlića iz Haaga prebacuju u zloglasni britanski zatvor

Prlić je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) već dobio rješenje za izvršavanje preostalog dijela kazne zatvora u Velikoj Britaniji.

Ono što je poznato jeste da bi Prlić trebao služiti kaznu u zatvoru na jednom od britanskih otoka, a u opciji su Isle of Wight i Isle of Man. Oba zatvora su B i C kategorije i u njima kazne služe osobe osuđene za teška kaznena djela, a među njim i seksualni prestupnici, silovatelji i pedofili.

Prlić u ovom slučaju nema pravo na žalbu, a to pravo će steći tek kada počne izdržavati kaznu u zatvorskoj ustanovi. Iz MICT-a su u proteklom razdoblju slali zahtjeve u više zemalja, no potvrdno su odgovorili samo iz Velike Britanije. Prema pravilniku, osuđenici MICT-a se jedino ne mogu slati u Tursku i Rusiju, kazao je izvor blizak MICT-u.

U kojoj mjeri su zatvori u Velikoj Britaniji na lošem glasu govori i slučaj bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, osuđenog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. na 46 godina zatvora, piše Klix.

Naime, Krstića su u zatvoru Wakefield u svibnju 2010. zatvorski čuvari pronašli na podu zatvorske ćelije u lokvi krvi. Njega su napala trojica zatvorenika, nakon čega je smješten u bolnicu, ali je nakon toga uspješno hospitaliziran.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici tijekom čitanja presude uzviknuo “general Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu” te je potom popio otrov iz bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga je preminuo.

Istraga koja je trajala donedavno nije pokazala na koji način i u kojem trenutku je on dobio kalij-cijanid koji je popio. Nizizemsko tužiteljstvo je objavilo kako nije utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo.

(www.jabuka.tv) 15 komentara

  • JADNI JADRANKO! MOJA TETKA JE ZA TOBOM UVIK PLAKALA, DOK NIJE UMRLA. A SAD CU JA MOLIT DA TI BOG BUDE NA POMOCI U TVOJIM MUKAMA!

  • A haški lopovi drže na slobodi muslimanske razbojnike, ubojice, islamiste, madžahedine i drugu stoku sitnoga i krupnog zuba kao: Silajdžića, Ganića, Džaferovića, Duduka, Tigra, Orića, Patkovića, Mlaću, Cikotića, Halilovića, Genjca….

  • Uvijek je bolje sa svojim narodom dijeliti koricu kruha i čašu vode, nego sa tuđincom dijeliti zlato oteto svome narodu. Tuđinac ti vrati ovako i nije mu u interesu ni da si živ i čudilo bi me da se izvuče iz engleskih ralja koje je i sam njegovao. To vrijedi i druga Dragana Čovića Gago i vratiće se sve ovo što radi protiv svoga naroda, a nestaće i partija JaDeZe, u svijetu je ima još malo u Sjevernoj Koreji, Venecueli i na Kubi, ovo u Kini nestaje poput ledenih pokrivača na polovima. Svi vi koji ste se prodali partiji slijednici SKJ, kojoj tepate sevta tri slova HDZ, isto ćete odgovarati za prodaju naroda i sitne i krupne Judine srebrnjake koje danas uživate. Uživajte i učite ako imate razuma, a ako nemate i prevladava partijska logika “A GDJE SAM JA TU” vidite iz priloženoga gdje je on sada tu, nestaće srebrenine i ostaćete vi kao društveni i ljudski jal. ZNA SE.

  • Seselj pali zastave Natoa, EU- je a Prlic u Zloglasni zatvor…To je pravda velikih mocnika i masona. Mali narod unisti a zlikovce nagradi. Srbi od hrvata ocistili RS- ku a bosnjaci Federaciju. Hrvati krivci i presudeni za UZP- at.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.