Izvor iz MORH-a: Bomba iz letjelice eksplodirala ispod zemlje i bila teška do 120 kg

U nedjelju ujutro izvučen je najveći dio besposadne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak navečer srušila u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva te dijelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici. Slijedi istraga koja bi trebala otkriti sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom.

Iz visokih izvora u MORH-u HRT doznaje da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. No, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, primjerice, u asfalt ili beton, posljedice bi bile katastrofalne, navodi izvor.

Ministar Mario Banožić jutros je obišao mjesto gdje je izvučena letjelica.

Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe. Zaključili smo da je također sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, te je odvezena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, kazao je.

Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane – ruske ili ukrajinske. Postoje elementi da je mogla doći s obje strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena, govori Banožić.

Selak: Siguran sam da nisu nađeni dijelovi aviobombe

Legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni brigadir Ivan Selak, komentirao je izjavu ministra obrane Marija Banožića da su u bespilotnoj letjelici pronađeni fragmenti aviobombe.

Pokušat ću objasniti. Siguran sam da nisu pronađeni fragmenti aviobombe. Dakle, fragmenti aviobombe, ne vjerujem da postoje. Fragmenti eksploziva i fragmenti ostatka eksplozije postoje. Zašto? Radi se o letjelici koja je izviđački dron iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Ta letjelica posjeduje ono što je posjedovao i avion na kojem sam ja letio.

Postoji eksploziv koji će uništiti one podatke koje ja ne želim da moj protivnik vidi ako ta letjelica nekontrolirano padne na neki teritorij. Taj eksploziv se ne aktivira ako letjelica kontrolirano pada. Ona kontrolirano pada, padobrani su otvoreni, ona lagano pada na zemlju. Ovo je bio nekontrolirani pad, padobrani se nisu stigli otvoriti, doslovno su se raspršili, odvojili i ona je velikom brzinom pala na zemlju. Identičan takav sustav posjeduje MiG-21 na kojem sam ja letio.

Taj sustav je služio za presretanje u zraku, dobivao je podatke od časnika sa zemlje, kodirane podatke koji su se prikazivali na instrumentima u kabini. U slučaju da si pogođen iznad neprijateljskog teritorija, da moraš iz nekog razloga napustiti zrakoplov, prije katapultiranja, s desne je strane bio prekidač s crvenim osiguranjem kojim se moglo uništiti šifrirani link. Link bi se uništio i sam, ali da bi bio siguran si prije katapultiranja to trebao uništiti. To je priča iz Drugog svjetskog rata s njemačkom podmornicom nasred oceana kad je netko zaboravio uništiti Enigmu, uređaj za šifriranje podataka, rekao je.

Banožić: Uz letjelicu pronađeni dijelovi avio bombe

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • ruska posla zlo i naopako
  zalosno je da ruse podrzavaju neki i iz zapadne hercegovine neki milom a neki iz straha jer su povezani jos iz Juge sa KOSom
  dobro je da netko zna ko su i samo ceka trenutak da objavi njihova imena

  • To ih podržavaju ovi moderni instagramaši koji uvik kontriraju jer kako će se drugačije istaknut …. ko je krvario 92 ne vjeruje nijednom četniku, nuklearnom ili bradatom …

 • Ma i ovi novinari su kao babe tracare reko kazo svasta pisu ne provjerene informacije a HR. To je tuzno tko ju vodi sve jad

 • Slušajući onu budalu Banožića i njegova “stručna” objašnjenja, gotovo sam krepao od smijeha. Pa čovjek tako lupa gluposti, da se čulo do Grenlanda. I on ministar!? Bože sačuvaj…

 • Opet novinarske budalastine. Nije bilo nikakve bombe, procitajte sta Ivan Selak kaze.
  Zivim blizu studentskog doma i cuo bi dinamit da eksplodira a kamoli bomba od 120 kg.
  Banozic je komad budale koji spava do 10 ujutro i ne zna tko mu glavu nosi. Da ima imalo obraza ono prvo jutro bi dao ostavku.

 • Vjerovatnoca postojanja avio bombe je skoro pa nemoguca…ove letjelice prije svega (ili bez znacajnije i izuzetno skupe preinake) nemaju razvijene tehnicke mogucnosti da nosi avio bombu pogotovo neku kumulativnog djelovanja.
  Da padne tolika kolicina eksploziva bez izazivanja znacajnije stete ili barem razbijenog stakla,HR kvazi strucnjacima je trebao biti dovoljan znak da se radi o nekontroliranom padu.

 • Ahahaha čuj 120 kg avio bomba, koji biseri da je 60-ka pala bilo bi stakala polupani a ne avio bomba. Da nisu ovo stručnjaci iz Logosa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.